تأثیر تغذیه با دانه سویا بر فیزیولوژی تولید مثل موش نر کوچک آزمایشگاهی
|
مهرداد مدرسی ، منوچهر مصریپور ، حرمت خرمی  |
|
|
چکیده: (5423 مشاهده) |
مقدمه و هدف: سویا گیاهی متعلق به تیره حبوبات و یکی از بقولات بومیآسیای شرقی است. سویا محتوی تمام اسید آمینههای ضروری برای انسان بوده و منبعی از پروتئین محسوب میشود. امروزه دانه سویا در بهبود و درمان سرطانهای کولون، پروستات و سینه نقش مهمیدارد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر دانه سویا بر عملکرد دستگاه تولید مثل جنس نر موشهای کوچک آزمایشگاهی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی که در سال 1388 در دانشگاه پیام نور اصفهان انجام شد، تعداد 32 سر موش نر از نژاد بالب سی انتخاب و به طور تصادفی به 4 گروه مساوی شامل؛ گروه کنترل یا گروه تغذیه با رژیم غذایی پایه و گروه تیمار 1، 2 و 3 که به ترتیب رژیم غذایی محتوای 20، 30 و 50 درصد سویا را دریافت میکردند، تقسیم شدند. بعد از مدت زمان 9 هفته از حیوانات خونگیری شد و میزان هورمونهای تستوسترون، LH و FSH اندازهگیری شدند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری آنالیز واریانس یک طرفه و دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در گروه تغذیه با رژیم غذایی محتوای 20 درصد، کاهش معنیدار سطح هورمون تستوسترون نسبت به گروه کنترل مشاهده شد(05/0p<). از سوی دیگر میزان این هورمون در گروه تغذیه با 50 درصد سویا افزایش معنیداری نسبت به گروه کنترل نشان داد(05/0p<). سطح هورمون LH در گروه 30 و 50 درصد سویا به طور معنیداری نسبت به گروه کنترل افزایش داشت(05/0p<)، ولی تفاوت معنیداری در سطح هورمون FSH دیده نشد(05/0p>). میانگین تعداد اسپرماتوسیت اولیه و اسپرمها در هر 3 گروه تیمار شده نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری داشت(05/0p<)، اما میانگین وزن بیضهها فاقد تفاوت معنیدار بود(05/0p>).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصله برآورد میشود که رژیم غذایی حاوی 20 . 30 و 50 درصد سویا میتواند درسیستم تولید مثل موشهای نر آزمایشگاهی نتایج منفی به همراه داشته باشد. |
|
واژههای کلیدی: سویا، فیتواستروژن، تولید مثل، موش |
|
متن کامل [PDF 748 kb]
(2403 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/2/14 | پذیرش: 1394/2/14 | انتشار: 1394/2/14
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|