1- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، majid.majlesi@yums.ac.ir 2- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
چکیده: (232 مشاهده)
زمینه و هدف:آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A از رایجترین مایکوتوکسینها در مواد غذایی از جمله غلاتی مانند برنج هستند که ورود آنها به بدن انسان میتواند سلامتی مصرفکنندگان را به خطر بیندازد. هدف از این مطالعه بررسی آلودگی برنج خام و پخته شده به روش کته و آبکشی به سموم قارچی آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در رستورانهای شهر یاسوج بوده است. روش بررسی: در مطالعه حاضر 48 نمونه برنج خام و پخته شده به ترتیب شامل 5 و 4 نشان تجاری متفاوت ایرانی و خارجی از رستورانهای شهر یاسوج به صورت تصادفی جمعآوری گردید و سپس جهت سنجش میزان سموم آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A پس از هضم نمونههای برنج با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا ( (HPLCبر اساس استاندارد شماره 6872 سازمان ملی استاندارد ایران مورد آزمون قرار گرفت. یافتهها: میزان آلودگی به سموم قارچی آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A به ترتیب در 87 و 8/95 درصد از نمونههای برنج تعیین شده است. تنها دو نمونه از برنج ایرانی (رقم 5) و یک نمونه از برنج خارجی (رقم 3) حاوی مقدار آفلاتوکسین B1 بیشتری از محدوده تعیین شده توسط استاندارد ایران (5 نانوگرم بر گرم) بودهاند و میزان اکراتوکسین A در تمامی نمونهها از حدود مجاز استاندارد تعیین شده توسط سازمان استاندارد ایران کمتر بوده است. فرایند پخت برنج سبب کاهش معنیدار غلظت آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A شده است (p <0.05).کاهش میزان آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در برنج ایرانی و خارجی به ترتیب 52/33 ، 29 و 32/23،62/25 درصد بود و مشخص گردید پختن به روش آبکش تأثیر بیشتری بر تقلیل این مایکوتوکسینها در برنج دارد. نتیجه گیری:میزان آلودگی نمونههای برنج مورد بررسی در این مطالعه به سموم قارچی آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A برای سلامت انسان مخاطرهآمیز نمیباشد. فرایند پختن در کاهش این سموم قارچی اثربخش است و روش پخت آبکش با حذف سم از طریق آب دور ریخته شده درمقایسه با روش کته تأثیر بیشتری دارد.
Majlesi M, Sadat S A, Aryaei Monfared F. Assessment of Aflatoxin B1 and Ochratoxin A Contamination in Raw and Cooked Rice at Restaurants in Yasuj, Iran. armaghanj 2024; 29 (6) URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3637-fa.html
مجلسی مجید، سادات سید عبدالمحمد، آریائی منفرد فرشید. بررسی آلودگی برنج خام و پخته به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در رستورانهای شهر یاسوج. ارمغان دانش. 1403; 29 (6)