[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 29، شماره 6 - ( 10-1403 ) ::
جلد 29 شماره 6 صفحات 947-930 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آلودگی برنج خام و پخته به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در رستوران‌های شهر یاسوج
سید عبدالمحمد سادات1 ، فرشید آریائی منفرد1 ، مجید مجلسی2
1- گروه مهندسی بهداشت محیط و حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، majid.majlesi@yums.ac.ir
چکیده:   (901 مشاهده)
زمینه و هدف: آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A  از رایج­ترین مایکوتوکسین­ها در مواد غذایی از جمله غلاتی مانند برنج هستند که ورود آن­ها به بدن انسان می­تواند سلامتی مصرف­کنندگان را به خطر بیندازد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی آلودگی برنج خام و پخته شده به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A  در رستوران­های شهر یاسوج بود.

روش بررسی: این پژوهش، یک مطالعه مقطعی است که در سال 1399 انجام شده است. در این پژوهش 48 نمونه برنج خام و پخته شده  به ترتیب شامل 5 و 4 نشان تجاری متفاوت ایرانی و خارجی از رستوران­های شهر یاسوج به صورت تصادفی جمع­آوری گردید و سپس جهت سنجش میزان سموم آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A، پس از هضم نمونه­های برنج با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا( (HPLC ، بر اساس استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران به شماره 12004(دستورالعمل نمونه­برداری از محصولات کشاورزی به منظور شناسایی و اندازه­گیری مایکوتوکسین­ها ) مورد آزمون قرار گرفت. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم‌افزار­های SPSS و excel و آزمون‌های آماری تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: میزان آلودگی به سموم قارچی آفلاتوکسین B1  و اکراتوکسین A به ترتیب در 87 و 8/95 درصد از نمونه­های برنج تعیین شده است. تنها دو نمونه از برنج ایرانی(رقم 5) و یک نمونه از برنج خارجی(رقم 3) حاوی مقدار آفلاتوکسین B1 بیشتری از محدوده تعیین شده به وسیله استاندارد ایران(5 نانوگرم بر گرم) بوده­اند و میزان اکراتوکسین A در تمامی نمونه­ها از حدود مجاز استاندارد تعیین شده به وسیله سازمان استاندارد ایران کمتر بوده­ است. فرآیند پخت برنج سبب کاهش معنی­دار غلظت آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A شده است(05/0p<). کاهش میزان آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در برنج ایرانی و خارجی به ترتیب 52/33، 29 و 32/23، 62/25 درصد بود و مشخص گردید پختن به روش آبکش تأثیر بیشتری بر تقلیل این مایکوتوکسین­ها در برنج دارد.

نتیجه‌گیری: میزان آلودگی نمونه­های برنج مورد بررسی در این مطالعه به سموم قارچی آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A برای سلامت انسان مخاطره­آمیز نمی­باشد. فرآیند پختن در کاهش این سموم قارچی اثربخش است و روش پخت آبکش با حذف سم از طریق آب دور ریخته شده در مقایسه با روش کته تأثیر بیشتری دارد.

 
واژه‌های کلیدی: آفلاتوکسین B1، اکراتوکسین A، برنج، یاسوج
متن کامل [PDF 1193 kb]   (83 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1403/2/16 | پذیرش: 1403/7/15 | انتشار: 1403/10/3
فهرست منابع
1. 1.Richard JL. Some major mycotoxins and their mycotoxicoses-An overview. International Journal of Food Microbiology 2007; 119(1-2): 3-10.## [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2007.07.019] [PMID]
2. 2.Kohansal MR, Shahpouri AR, Fekari B, Negahdar M. Effect of exchange rate fluctuations on the production, import and export rice to Iran. 15thed. National Rice Conference of Iran; 2013.##
3. 3.Dai X, Sharma M, Chen J. Fungi in sustainable food production. Cham: Springer International Publishing 2021: 197-226.## [DOI:10.1007/978-3-030-64406-2]
4. 4.Amanloo S, Rezaei Kahhka MR, Ramezani AA, Mir L. The mycotoxin contamination of the imported consumer rice and its producing fungi in Zabol. Pars Journal of Medical Sciences 2022; 12(1): 17-25.## [DOI:10.29252/jmj.12.1.17]
5. 5.Santos AR, Carreiró F, Freitas A, Barros S, Brites C, Ramos F, Sanches Silva A. Mycotoxins contamination in rice: Analytical methods, occurrence and detoxification strategies. Toxins 2022; 14(9): .647.## [DOI:10.3390/toxins14090647] [PMID] []
6. 6.Kourousekos G. Aflatoxin effects on animals health and milk composition of the ruminants. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society 2011; 62(1): 38-47.## [DOI:10.12681/jhvms.14834]
7. 7.Pigłowski, M, Niewczas-Dobrowolska M. Hazards in products of plant origin reported in the rapid alert system for food and feed (RASFF) from 1998 to 2020. Sustainability 2023; 15(10): 8091.## [DOI:10.3390/su15108091]
8. 8.Leuschner RG, Hristova A, Robinson T, Hugas M. The rapid alert system for food and feed (rasff) database in support of risk analysis of biogenic amines in food. Journal of Food Composition and Analysis 2013, 29(1), 37-42.‏ ## [DOI:10.1016/j.jfca.2012.09.004]
9. 9.da Silva JV, de Oliveira CA, Ramalho LN. Effects of prenatal exposure to aflatoxin B1: A review. Molecules 2021; 26(23): 7312. ## [DOI:10.3390/molecules26237312] [PMID] []
10. 10.Yilmaz S, Bag H. Aflatoxin B1: mechanism, oxidative stress and effects on animal health. J Anim Biol Vet 2022; 2: 1-6.## [DOI:10.17303/javm.2022.1.105]
11. 11.ISIRI. Maximum tolerated limits of mycotoxins in foods and feeds. National Standard No. 5925. Institute of Standard and Industrial Research of Iran, Iran, 2002.##
12. 13.Awuchi CG, Ondari EN, Nwozo S, Odongo GA, Eseoghene IJ, Twinomuhwezi H, et al. Mycotoxins' toxicological mechanisms involving humans, livestock and their associated health concerns: A review. Toxins 2022; 14(3): 167.## [DOI:10.3390/toxins14030167] [PMID] []
13. 14.Fakoor Janati SS, Beheshti HR, Khoshbakht Fahim N, Feizy J. Aflatoxins and ochratoxinin A in bean from Iran. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology 2011; 87: 194-7.‏ ## [DOI:10.1007/s00128-011-0311-2] [PMID]
14. 15.Al-Anati L, Petzinger E. Immunotoxic activity of ochratoxin A. Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics 2006; 29(2): 79-90.## [DOI:10.1111/j.1365-2885.2006.00718.x] [PMID]
15. 16.Chellman GJ, Bussiere JL, Makori N, Martin PL, Ooshima Y, Weinbauer GF. Developmental and reproductive toxicology studies in nonhuman primates. Birth Defects Research Part B: Developmental and Reproductive Toxicology 2009; 86(6): 446-62.## [DOI:10.1002/bdrb.20216] [PMID]
16. 17.European Food Safety Authority (EFSA). Opinion of the Scientific Panel on contaminants in the food chain [CONTAM] related to ochratoxin A in food. EFSA Journal 2006; 4(6): 365.## [DOI:10.2903/j.efsa.2006.365]
17. 18.Kuiper-Goodman T, Hilts C, Billiard SM, Kiparissis Y, Richard ID, Hayward S. Health risk assessment of ochratoxin A for all age-sex strata in a market economy. Food Additives and Contaminants 2010; 27(2): 212-40.## [DOI:10.1080/02652030903013278] [PMID] []
18. 19.Bullerman LB, Bianchini A. Stability of mycotoxins during food processing. International Journal of Food Microbiology 2007; 119(1-2): 140-6.## [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2007.07.035] [PMID]
19. 20.INSO. Methods of sampling for official control of the levels of mycotoxins in food and agricultural products. Iranian National Standard, No, 12004. 2008. Available from www.isiri.org. ##
20. 21.Jeyakumar JM, Zhang M, Thiruvengadam M. Determination of mycotoxins by HPLC, LC-ESI-MS/MS, and MALDI-TOF MS in Fusarium species-infected sugarcane. Microbial Pathogenesis 2018; 123: 98-110.## [DOI:10.1016/j.micpath.2018.06.045] [PMID]
21. 22.Nesic KD, Milicevic V, Nesic S. Mycotoxins as one of the foodborne risks most susceptible to climatic changes. Proocedia Food Science 2015; 5: 207-10.## [DOI:10.1016/j.profoo.2015.09.058]
22. 23.Tesfamariam K, De Boevre M, Kolsteren P, Belachew T, Mesfin A, De Saeger S, et al. Dietary mycotoxins exposure and child growth, immune system, morbidity, and mortality: A systematic literature review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2020; 60(19): 3321-41.## [DOI:10.1080/10408398.2019.1685455] [PMID]
23. 24.Baranyi N, Kocsubé S, Varga J. Aflatoxins: Climate change and biodegradation. Current Opinion in Food Science 2015; 5: 60-6. [DOI:10.1016/j.cofs.2015.09.002]
24. 25.Sani AM, Azizi EG, Salehi EA, Rahimi K. Reduction of aflatoxin in rice by different cooking methods. Toxicology and Industrial Health 2014l; 30(6): 546-50.## [DOI:10.1177/0748233712462466] [PMID]
25. 25.Faraji H, Tabatabei YF, Kafilzadeh F, Nasiri MM. Investigation of total aflatoxins in consumed rice at Mashhad city in the summer and winter. Innovation in Food Science and Technology 2010; 2(2): 11-6.##
26. 26.Najafian M. Comparison the level of aflatoxin in different varieties of internal and imported rice in different collection seasons and effect of cooking methods on the level of toxins. Journal of Microbial World 2014; 6(4): 326-36.##
27. 27.Park JW, Lee C, Kim YB. Fate of aflatoxin B1 during the cooking of Korean polished rice. Journal of Food Protection 2005; 68(7): 1431-4.## [DOI:10.4315/0362-028X-68.7.1431] [PMID]
28. 28.Sani AM, Azizi EG, Salehi EA, Rahimi K. Reduction of aflatoxin in rice by different cooking methods. Toxicology and Industrial Health 2014; 30(6): 546-50.## [DOI:10.1177/0748233712462466] [PMID]
29. 29.Santos AR, Carreiró F, Freitas A, Barros S, Brites C, Ramos F, Sanches Silva A. Mycotoxins contamination in rice: Analytical methods, occurrence and detoxification strategies. Toxins 2022; 14(9): 647.## [DOI:10.3390/toxins14090647] [PMID] []
30. 30.Kardani F, Jelyani AZ, Rashedinia M, Shariati S, Hashemi M, Noori SM, Mahdavinia M. Simultaneous evaluation and monitoring ochratoxin A, aflatoxins, and zearalenone contamination levels of cereals from Iranian retail market using HPLC-FLD: A 3-year survey. Food Chemistry Advances 2023; 3: 100490.## [DOI:10.1016/j.focha.2023.100490]
31. 31.Ranjbar R, Roayaei Ardakani M, Mehrabi Kushki M. Identification of toxigenic aspergillus species from rice of khuzestan and mycotoxins in imported cereals. Iranian Journal of Medical Microbiology 2019; 13(5): 355-73.## [DOI:10.30699/ijmm.13.5.355]
32. 32.Lai X, Liu R, Ruan C, Zhang H, Liu C. Occurrence of aflatoxins and ochratoxin A in rice samples from six provinces in China. Food Contro. 2015; 50: 401-4.## [DOI:10.1016/j.foodcont.2014.09.029]
33. 33.Gillani SW, Sadef Y, Imran M, Raza HM, Ghani A, Anwar S, et al. Determination and detoxification of aflatoxin and ochratoxin in maize from different regions of Pakistan. Environmental Monitoring and Assessment 2022; 194(9): 613.## [DOI:10.1007/s10661-022-10197-3] [PMID]
34. 34.Eslamizad S, Yazdanpanah H, Hadian Z, Tsitsimpikou C, Goumenou M, AliAbadi MH,et al. Exposure to multiple mycotoxins in domestic and imported rice commercially traded in Tehran and possible risk to public health. Toxicology Reports 2021; 8: 1856-64.## [DOI:10.1016/j.toxrep.2021.11.008] [PMID] []
35. 35.Mazaheri M. Investigating the possibility of the occurrence of mycotoxins in rice and rice flour imported to Iran. Journal of Food Composition and Analysis 2023; 122: 105464.## [DOI:10.1016/j.jfca.2023.105464]
36. 36.Mohammadhasani F, Madani G, Ahmadzadeh F. The effect of cooking process on ochratoxin a in commonly used rice. Journal of Health System Research 2018; 14(1): 6-10.##
37. 37.Mansouri‐Nasrabadi R, Milani JM, Nazari SS. Optimization of washing and cooking processes of rice for Ochratoxin A decrement by RSM. Food Science & Nutrition 2018; 6(8): 2523-9.## [DOI:10.1002/fsn3.860] [PMID] []
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadat S, Ariaei Monfared F, Majlesi M. Assessment of Aflatoxin B1 and Ochratoxin A Contamination in Raw and Cooked Rice at Restaurants in Yasuj, Iran. armaghanj 2024; 29 (6) :930-947
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3637-fa.html

سادات سید عبدالمحمد، آریائی منفرد فرشید، مجلسی مجید. بررسی آلودگی برنج خام و پخته به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در رستوران‌های شهر یاسوج. ارمغان دانش. 1403; 29 (6) :930-947

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3637-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 6 - ( 10-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.14 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4710