[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 29، شماره 6 - ( 10-1403 ) ::
جلد 29 شماره 6 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آلودگی برنج خام و پخته به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در رستوران‌های شهر یاسوج
مجید مجلسی 1، سید عبدالمحمد سادات2 ، فرشید آریائی منفرد2
1- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، majid.majlesi@yums.ac.ir
2- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
چکیده:   (232 مشاهده)
زمینه و هدف:  آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A از رایج­ترین مایکوتوکسین­ها در مواد غذایی از جمله غلاتی مانند برنج هستند که ورود آن­ها به بدن انسان می­تواند سلامتی مصرف­کنندگان را به خطر بیندازد. هدف از این مطالعه بررسی آلودگی برنج خام و پخته شده به روش کته و آبکشی به سموم قارچی آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در رستوران­های شهر یاسوج بوده است.
روش بررسی: در مطالعه حاضر 48 نمونه برنج خام و پخته شده  به ترتیب شامل 5 و 4 نشان تجاری متفاوت ایرانی و خارجی از رستوران­های شهر یاسوج به صورت تصادفی جمع­آوری گردید و سپس جهت سنجش میزان سموم آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A پس از هضم نمونه­های برنج با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا ( (HPLCبر اساس استاندارد شماره 6872 سازمان ملی استاندارد ایران مورد آزمون قرار گرفت.
یافته­ها: میزان آلودگی به سموم قارچی آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A به ترتیب در 87 و 8/95 درصد از نمونه­های برنج تعیین شده است. تنها دو نمونه از برنج ایرانی (رقم 5) و یک نمونه از برنج خارجی (رقم 3) حاوی مقدار آفلاتوکسین B1 بیشتری از محدوده تعیین شده توسط استاندارد ایران (5 نانوگرم بر گرم) بوده­اند و میزان اکراتوکسین A در تمامی نمونه­ها از حدود مجاز استاندارد تعیین شده توسط سازمان استاندارد ایران کمتر بوده­ است. فرایند پخت برنج سبب کاهش معنی­دار غلظت آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A شده است (p <0.05). کاهش میزان آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در برنج ایرانی و خارجی به ترتیب 52/33 ، 29 و 32/23،62/25 درصد بود و مشخص گردید پختن به روش آبکش تأثیر بیشتری بر تقلیل این مایکوتوکسین­ها در برنج دارد.
نتیجه گیری: میزان آلودگی نمونه­های برنج مورد بررسی در این مطالعه به سموم قارچی آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A برای سلامت انسان مخاطره­آمیز نمی­باشد. فرایند پختن در کاهش این سموم قارچی اثربخش است و روش پخت آبکش با حذف سم از طریق آب دور ریخته شده در مقایسه با روش کته تأثیر بیشتری دارد.
واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: آفلاتوکسین B1، اکراتوکسین A، برنج، نوع پخت، یاسوج
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1403/2/16 | پذیرش: 1403/7/15 | انتشار: 1403/10/3
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Majlesi M, Sadat S A, Aryaei Monfared F. Assessment of Aflatoxin B1 and Ochratoxin A Contamination in Raw and Cooked Rice at Restaurants in Yasuj, Iran. armaghanj 2024; 29 (6)
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3637-fa.html

مجلسی مجید، سادات سید عبدالمحمد، آریائی منفرد فرشید. بررسی آلودگی برنج خام و پخته به آفلاتوکسین B1 و اکراتوکسین A در رستوران‌های شهر یاسوج. ارمغان دانش. 1403; 29 (6)

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3637-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 6 - ( 10-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4679