1- گروه زیست شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، mdidehjahan@gmail.com 2- گروه زیست شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده: (1808 مشاهده)
زمینه و هدف: برگ گیاه آلوئهورا(صبر زرد) از دیرباز در طب و تغذیه مورد استفاده جوامع مختلف بوده است. برخی اثرات فیزیولوژیک این گیاه از قدیم در جهت درمان برخی از اختلالات گوارشی نظیر زخم معده، برگشت اسید معده به مری مورد استفاده بوده است. لذا هدف از این مطالعه تعیین و تأثیر عصاره هیدروالکلی برگ آلوئهورا بر حرکات کولون ایزوله موش صحرایی نر و تداخل اثر آن با سیستمهای کولینرژیک، آدرنرژیک و نیتریک اکسید بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1395انجام شد، تعداد 25 موش وارد مطالعه شده و از بین آنها 20 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با میانگین وزنی بین 180 تا 250 گرم و سه ماه سن به طور تصادفی انتخاب شدند. موشها به مدت یک هفته در شرایط کنترل شده نور(سیکل 12 ساعته تاریکی و روشنایی) و دمای 2±22 درجه سانتی گراد و آب و غذای کافی نگهداری شدند. موش های صحرایی نر بالغ ابتدا به وسیله اتیل اتر بیهوش و سپس بافت کولون (بخش صعودی) آنها جدا و به قطعات یک سانتیمتری تقسیم شد. قطعات به ترانسدیوسر نیرو به صورت طولی آویزان شد و به درون حمامهای بافتی محتوی محلول تیرود اکسیژنه 37 درجه سانتیگراد و4/7= PHفرو برده شد. فعالیت مکانیکی قطعات بهوسیله ترانسدیوسر ایزوتونیک نیرو و دستگاه پاورلب در حالت پایه، در پاسخ به استیل کولین 6-10 مولار، آتروپین 3-10 × 7/1 مولار، اپی نفرین 6-10 مولار، پروپرانولول 6-10 مولار و مهارکننده آنزیم نیتریک اکسید سنتتاز 4-10 مولار در حضور عصاره هیدروالکلی ثبت گردید، همچنین فعالیت مکانیکی قطعات گروه کنترل در شرایط مشابه با حلال عصاره ثبت شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون آماری تی مستقلو با در نظر گرفتن 05/0p≤ به عنوان سطح معنیداری تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: فعالیت مکانیکی بافت در حضور عصاره، نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری داشت. همچنین کاهش معنیداری در فعالیت مکانیکی بافت در حضور توأم عصاره و پروپرانولول در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد، ولی تفاوت معنیداری در حضور استیل کولین، آتروپین، اپینفرین، مهارکننده آنزیم نیتریک اکسید سنتتاز(L-NAME)و عصاره در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نشد(05/0p≤ ).
نتیجهگیری: این تحقیق نشان داد که عصاره هیدروالکلی برگ آلوئهورا دارای اثر تعدیل کنندگی بر حرکات کولون میباشد که این اثر ممکن است مرتبط با سیستم کولینرژیک و نیتررژیک و مستقل از سیستم آدرنرژیک باشد.
Didehjahan M, Bahaoddini A. The Effect of Hydroalcoholic Extract of Aloe vera (L.) Brum.F on the Movment of Large Intestine of Male Rats and Its Interaction with Cholinergic, Adrenergic and Nitric Oxide System. armaghanj 2020; 25 (6) :825-837 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2620-fa.html
دیده جهان مریم، بهاء الدینی امین اله. تأثیر عصاره هیدرو الکلی برگ آلوئهورا بر حرکات کولون ایزوله موش صحرایی نر و تداخل اثر آن با سیستمهای کولینرژیک، آدرنرژیک و نیتریک اکسید. ارمغان دانش. 1399; 25 (6) :825-837