1- گروه روانشناسی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، sjkhoram87@gmail.com 2- گروه روانشناسی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده: (5698 مشاهده)
زمینه و هدف: بهزیستی نوعی احساس مثبت و رضایتمندی عمومیاز خود و دیگران در حوزههای مختلف میباشد که داشتن بهزیستی بالا میتواند منجر به پویاتر شدن جامعه گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین دلبستگی به خدا و بهزیستی روانشناختی به واسطه احساس شرم و گناه بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی است که به شکل معادلات ساختاری انجام گرفته است. جامعه آماری شامل کلیهی دانشجویان دانشگاه یاسوج که در سال تحصیلی 96_95 مشغول به تحصیل بودند که از میان آنها 284 دانشجو (120 پسر و164 دختر) دانشکدههای یاسوج به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی چند مرحلهای انتخاب و به پرسشنامههای دلبستگی به خدا(ATGI) کریک پاتریک، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی(QEWB) آلن واترمن و پرسشنامه احساس شرم و گناه(GASP) پاسخ دادند. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: مدل اندازهگیری نشان داد که متغیرهای آشکار(توجه به خدا، اعتماد به خدا، توکل به خدا، ارتباط با خدا، به خوبی متغیرهای نهان (دلبستگی به خدا و احساس شرم و گناه)را اندازه گیری میکند و مدل اندازه گیری نیز از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین نتایج مدل ساختاری نیز نشان داد که بهزیستی روانشناختی تحت تأثیر دلبستگی به خدا و احساس شرم و گناه قرار دارد. بدین صورت که دلبستگی به خدا به طور مستقیم با ضریب بر بهزیستی اثر دارد و با ضریب55 درصد بر احساس شرم و گناه نیز اثر دارد. همچنین احساس شرم و گناه به صورت منفی بر بهزیستی روانشناختی با ضریب 70 درصد اثر دارد و احساس شرم و گناه توانسته نقش واسطهای ایفا کند.
نتیجهگیری: این یافتهها ما را نسبت به عوامل دلبستگی به خدا و احساس گناه و شرم که بر بهزیستی اثر میگذارد، آگاه مینماید و دلبستگی به خدا میتواند منجر به افزایش بهزیستی روانشناختی گردد.
Khoramrooz S, Moltafet G, Firoozi M. Relationship Between Attachment to God with Psychological Wellbeing and the Mediating Role of Shame and Guilt
. armaghanj 2018; 23 (1) :112-123 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-1903-fa.html
خرم روز سید جواد، ملتفت قوام، فیروزی محمد رضا. رابطه بین دلبستگی به خدا با بهزیستی روانشناختی و نقش واسطهای احساس شرم و گناه. ارمغان دانش. 1397; 23 (1) :112-123