چکیده
مقدمه و هدف : گیاه پنج انگشت به عنوان یک گیاه دارویی برای درمان اختلالات تولید مثلی زنان مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه، اثر عصاره هیدروالکلی گیاه پنج انگشت بر هسیتومورفولوژی جفت در مدل موش صحرایی بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تعداد 40 رت آبستن به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. یک گروه کنترل فقط آب مقطر دریافت کرده و سه گروه تجربی در روزهای ششم تا هفدهم آبستنی، به صورت داخل صفاقی با دوزهای 25، 50 و 75 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره گیاه پنج انگشت، تیمار شدند. در روز 18 آبستنی نیمی از حیوانات هر گروه پس از بیهوشی با کلروفرم آسان کشی شدند. جنین و جفت خارج و مطالعات هیستومورفولوژیکی شامل وزن جفت، قطر، ضخامت و همچنین نسبت وزن جفت به جنین ثبت شد. در مورد بقیه حیوانات، پس از انجام زایمان، نوزادان حاصله شمارش شد و میزان زندهمانی آنها در طی روزهای5، 15،25 و 42 پس از تولد محاسبه گردید. دادهها با استفاده از آزمون واریانس یکطرفه آنالیز شد.
یافتهها: تیمار با 50 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره گیاه پنج انگشت، تعداد و اندازه سلولهای غول پیکر تروفوبلاستی را کاهش و تعداد سلولهای گلیکوژن دار تروفوبلاستی را افزایش داد. تیمار با 75میلیگرم بر کیلوگرم، پرخونی گستردهای را در ناحیه لابیرنتی جفت ایجاد کرد. به علاوه، تعداد نوزادان به طور قابل توجهی در روزهای 5،15،25 و42 روز پس از تولد کاهش یافت.
نتیحهگیری: عصاره گیاه پنج انگشت باعث تغییر در ساختار بافتی جفت شده و ممکن است عملکرد طبیعی آن را دچار اختلال کند. بنابراین، پیشنهاد میشود در مصرف خوراکی و یا دارویی این گیاه، خصوصاً در زنان باردار احتیاط لازم صورت گیرد.
Louei Monfared A, Hamoun Navard S. The Effect of Ethanol Extracts of Vitex on Histomorphological Placenta in the Rat Model. armaghanj 2014; 19 (7) :614-624 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-155-fa.html
لویی منفرد علی، هامون نورد سحر. اثر عصاره هیدروالکلی گیاه پنج انگشت بر هیستومورفولوژی جفت در مدل موش صحرایی. ارمغان دانش. 1393; 19 (7) :614-624