چکیده
زمینه و اهداف: تشکیل بیوفیلم یکی از مکانیسمهای مهمیاست که به مقاومت آنتی بیوتیکی در پسودوموناس آئروژینوزا کمک میکند. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره متانولی جفت بلوط، برگ های پسته وحشی و سنجد بر روی تشکیل بیوفیلم سویههای بالینی و استاندارد پسودوموناس آئروژینوزا بود.
روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه تجربی ـ آزمایشگاهی است، که عصارهگیری با روش خیساندن(مخلوط کردن پودر گیاهان با متانول 80 درصد) و دستگاه روتاری اواپراتور انجام شد. حداقل غلظت مهار کنندگی عصارهها با روش میکرودایلوشن براث تعیین شد. تشکیل بیوفیلم با روش میکروتیتر پلیت و رنگآمیزی با کریستال ویوله بررسی شد. دادههایجمعآوری شده با استفاده از آزمون آنالیزواریانس و دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: حداقل غلظت مهار کنندگی عصارههای جفت بلوط، پسته وحشی و سنجد علیه پسودوموناس آئروژینوزا 625/ میلیگرم بر میلیلیتر بود، حداقل غلظت کشندگی عصاره جفت بلوط 25/1 میلیگرم بر میلیلیتر و برای پسته وحشی و سنجد 5/2 میلیگرم بر میلیلیتر بود. میانگین درصد مهار بیوفیلم پسودوموناس آئروژینوزا به وسیله عصارههای جفت بلوط، پسته وحشی و سنجد به ترتیب 24/60، 35/57 و 63/72 درصد بود.
نتیجهگیری: عصارههای متانولی جفت بلوط، پسته وحشی و سنجد دارای اثر ضد باکتریایی و ضد بیوفیلمیعلیه پسودوموناس آئروژینوزا بودند به طوری که عصاره سنجد قابلیت بهتری در مهار بیوفیلم داشت و نسبت به عصاره های جفت و پسته وحشی اختلاف معنیداری نشان داد و احتمالا" با مطالعههای بیشتر بتوان از این عصاره ها به عنوان مکمل در مهار بیوفیلم باکتری استفاده کرد.
|