۶ نتیجه برای مبارکی
زینت محبی نوبندگانی، غلام رضا افراسیابی ، آسیه مبارکی ، عبدالعلی مشفع ،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه و هدف: بدون شک بزرگترین بلای جامعه بشری پس از جنگ جهانی دوم، همهگیری ایدز میباشد. در حال حاضر بهترین روش مبارزه، پیشگیری از ابتلاء به آن میباشد. آگاهی کارکنان درمانی و درک آنها از عوامل خطرزای بیماری میتواند موجب ارتقاء سلامتی و جلوگیری از اشاعه بیماری شود. لذا این پژوهش با هدف تعیین آگاهی و نگرش کارکنان انجام گرفت.
مواد و روشکار: این پژوهش توصیفی به صورت مقطعی است که نمونه پژوهش ۱۴۰ نفر از کارکنان دو بیمارستان شهید بهشتی و امام سجاد در سال ۱۳۸۲ بودند که با روش نمونهگیری ساده و مبتنی بر هدف تعیین انتخاب و به وسیله پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفتند. سپس اطلاعات حاصل با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که ۷۲,۹ درصد از نمونهها در مورد ایدز آگاهی خوبی داشتند و ۵۴.۳ درصد از آنها نسبت به ایدز دارای نگرش مثبت بودند. ۶۲.۲ درصد از افراد منبع کسب اطلاعات را کنفرانسها، سمینارها، سرویسهای آموزشی، مجلات و جزوات بهداشتی ذکر کردند. ۶۰.۸ درصد از افراد دارای مدارک لیسانس و ۶۳.۲ درصد از افراد دارای عنوان شغلی پرستار نگرش مثبت در مورد ایدز داشتند. در ضمن ۶۷.۹ درصد از افراد با عنوان شغلی اتاق عمل در مورد ایدز بینظیر بودند.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که آگاهی کارکنان درمانی در مورد ایدز خوب است اما نگرش تعداد کمتری از آنان مثبت میباشد. لذا لزوم آموزشهای مداوم و جدید جهت کارکنان درمانی احساس میشود.
آسیه مبارکی، قادر زاده باقری ،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه و هدف: عقبماندگی ذهنی مرض یا بیماری نیست بلکه یک پدیده پیچیده ذهنی بوده که قابل پیشگیری است و یکی از سختترین مشکلات جامعه انسانی به شمار میرود که میتوان از وقوع بیش از دو سوم آن پیشگیری نمود. نیاز اولیه والدینی که در جستجوی کمک هستند به دست آوردن هرچه بیشتر آگاهی درمورد مسائل مربوط به عقب ماندگی ذهنی میباشد. این امر شناسایی هرچه سریعتر این بیماران، سنجش و بررسی میزان آگاهی والدین و در نهایت آموزش آنان را ایجاب مینماید. در همین راستا این پژوهش با هدف مقایسه دانش و نگرش مادران دارای معلول ذهنی و بدون معلول ذهنی در زمینه معلولیت ذهنی انجام شده است.
مواد و روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقایسهای در سال ۱۳۸۲ است. اطلاعات در یک مرحله از واحدهای مورد پژوهش جمعآوری گردید. حجم نمونه شامل ۲۰۰ نفر مادر دارای فرزند معلول ذهنی و ۲۰۰ نفر مادر بدون معلول ذهنی بود. بعد از همتاسازی نمونهها خانوادههای دارای فرزند معلول ذهنی به صورت تصادفی از بین پروندههای موجود در بهزیستی و خانوادههای بدون فرزند معلول ذهنی با استفاده از اطلاعات سرشماری در مرکز بهداشت شهرستان گچساران انتخاب شدند. در این مطالعه پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که در سه بخش تنظیم گردید. مشخصات فردی مادر و و فرزند معلول ذهنی (در گروه دارای فرزند معلول ذهنی) ۲۰۰ سئوال ۳ گزینهای مربوط به دانش در زمینه معلولیت ذهنی، ۱۵ سئوال نگرش سنج براساس مقیاس ۵ درجهای لیکرت در زمینه معلولیت ذهنی بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و روشهای آماری توصیفی و آزمونهای تی، آنالیز واریانس، کروسکال واریس و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
یافتهها: نتایج بیانگر آن است که بین دانش و نگرش مادران فرزند معلول ذهنی و بدون آن با هم اختلاف معنیداری وجود داشته و میزان دانش و نگرش مادران دارای معلول ذهنی کمتر از مادران بدون معلول ذهنی میباشد و ارتباط مثبت و معنیدار بین دانش و نگرش در هر دو گروه دیده شد.
نتیجهگیری: بحث براساس نتایج حاصله مسئولین بهزیستی و مملکتی را متوجه وضع نابسامان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خانوادههای دارای معلول ذهنی نموده تا حداقل با تأکید و توجه بیشتر به وضعیت کاریابی و حرفه آموزی معلولین ذهنی و فراهم آوردن استقلال و خودکفایی بیشتر معلولین، از فشارهای روحی، روانی و اقتصادی وارده بر خانواده معلولین و کل جامعه کاسته شود. بدین وسیله به عوض وابسته کردن معلولین و خانوادههای آنان به بهزیستی و سایر مراکز خیریه و در نتیجه تشدید معلولیتهای ذهنی، جسمی و اجتماعی بتوان گامی در جهت بهبود و کاهش مشکلات ناشی از معلولیت ذهنی در سطح خانواده و جامعه بردارد.
آسیه مبارکی، قادر زاده باقری، کرامت اله قشقایی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده
چکیده :
مقدمه و هدف: سزارین شایع ترین عمل جراحی در بخش زنان و زایمان و یکی از روشهای ختم بارداری است. این روش مانند هر عمل جراحی دیگر عوارضی را در پی دارد. سازمان جهانی بهداشت حداکثر میزان سزارین بر اساس اندیکاسیونهای واقعی و عملی، ۱۵ درصد پیشنهاد نموده است. حال آن که در بسیاری از جوامع مانند ایران، میزان سزارین بسیار بالا تر بوده و در بسیاری موارد اندیکاسیون علمی انجام شده عمل سزارین متولی تعیین نوع زایمان نیست، بلکه ناآگاهی، عقاید، رفتارها و نگرشهای غیر آزمون شده و غلط تعیین کننده نوع انجام زایمان شده است. در این راستا هدف از این مطالعه بررسی شیوع سزارین و علل آن در شهر یاسوج است.
مواد و روش ها: این یک مطالعه توصیفی به صورت مقطعی بوده که در شهر یاسوج از اول فروردین تا آخر اسفند ۱۳۸۲به مدت یک سال انجام پذیرفته است. جمعیت آماری ۳۵۹۶ نفر بوده که نمونه مورد مطالعه معادل جمعیت آماری بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که از طریق مصاحبه با مادرانی که برای انجام زایمان به زایشگاه و اتاق عمل بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج مراجعه کرده بودند و پرونده بیماران تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و شاخص های توصیفی آنالیز شد.
یافته ها: نتایج بررسی نشان داد که تعداد کل زایمان در این بیمارستان طی یک سال ۳۵۹۶ مورد بود که ۸۹/۷۳ درصد زایمانها طبیعی، ۰۶/۲۶ درصد به صورت سزارین و ۰۵/۰ درصد با وسایل فورسپس و واکیوم بوده است. در این مطالعه ۱۹/۶۸ درصد زنان سزارین شده را زنان نخست زا و دوم زا به خود اختصاص دادند. تعداد ۴۲ درصد از زنان چندزا پس از زایمان لوله های رحمی آنها بسته شد. شایع ترین علت سزارین به ترتیب شامل؛ سزارین تکراری ۶۹/۲۳ درصد، انتخابی ۶۷/۱۳ درصد، عدم تناسب سر جنین با لگن مادر ۵۶/۱۳درصد ، دیسترس جنینی ۴۵/۱۳درصد، پرزانتاسیونهای غیرسفالیک ۶۳/۱۱درصد و بیماریهای مادر ۳۵/۱۰درصد بوده است.
نتیجه گیری: در این مطالعه میزان شیوع سزارین نسبت به استاندارد جهانی بالاست، لذا پیشنهاد می شود جهت کاهش میزان سزارین های غیر ضروری بر اساس واقعیتهای فرهنگی و علمی، راهکارهای مناسبی از جمله؛ آموزش صحیح و به موقع و مشاوره خانواده از طریق رسانه های جمعی مورد نظر بوده تا گام مؤثری در جهت ارتقای سطح سلامت مادران و نوزادان برداشته شود.
واژه های کلیدی: شیوع، سزارین، عوامل مرتبط
اکبر رستمی نژاد، آسیه مبارکی، نسرین زحمتکشان،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه و هدف: عفونت محل زخم جراحی یکی از عفونتهای شایع بیمارستانی است. اعضای تیم جراحی که در هنگام عمل با بافتهای محل جراحی تماس دارند، با رعایت موازین کنترل عفونت در اتاق عمل نقش عمدهای در پیشگیری و کنترل این عفونتها دارند. پژوهش حاضر به منظور تعیین عملکرد پرسنل اتاق عمل در خصوص رعایت موازین کنترل عفونت در اتاقهای عمل بیمارستانهای آموزشی شهر یاسوج انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی ـ تحلیلی از نوع مقطعی است که در سال ۱۳۸۸ در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد. تعداد ۴۲ نفر از پرسنل اتاق عمل در این مطالعه شرکت داشتند. ابزار گردآوری دادهها چک لیستی بود که به وسیله آن عملکرد آنها در خصوص رعایت موازین کنترل عفونت در سه نوبت از طریق مشاهده نامحسوس ثبت میشد و با توجه به میزان امتیاز کسب شده هر کدام از پرسنل، عملکرد آنها در چهار سطح ؛ خیلی ضعیف، ضعیف، متوسط و خوب طبقهبندی شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نزمافزار SPSS و آزمونهای آماری مجذور کای و تست دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد عملکرد افراد مورد پژوهش درخصوص رعایت موازین کنترل عفونت در اتاقهای عمل مراکز آموزشی و درمانی یاسوج متوسط بود.
نتیجه گیری : نتایج پژوهش بیانگر این مطلب است که افراد مورد مطالعه، برخی از موازین کنترل عفونت را در اتاق عمل رعایت نمیکنند، لذا پیشنهاد میشود با استفاده از آموزشهای ضمن خدمت، فعالتر نمودن کمیتههای کنترل عفونت در اتاق عمل و اعمال مکانیسمهای نظارتی و همچنین با استفاده از مواد آنتیسپتیک جدید جهت اسکراب جراحی، روشهای جدید اسکراب را جایگزین شیوههای رایج و سنتی نمایند.
سید جواد سادات، اردشیر افراسیابی فر، آسیه مبارکی، محمد فرارویی، سیما محمد حسینی، محسن سالاری،
دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: سالمندی فرآیندی زیستی است که تحت تأثیر عوامل فیزیولوژیکی، روانشناختی، اجتماعی و محیطی میباشد. هدف این مطالعه تعیین وضعیت سلامت سالمندان شهر یاسوج بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفیـ مقطعـی که در سال ۱۳۸۷ انجام شد، تعداد ۴۲۸ نفر سالمند بالای ۶۰ سال به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گرد آوری دادهها، پرسشنامهای محقق ساخته بود که بر اساس متون موجود و مطالعههای انجام شده در چهــــار بخش؛ فعالیتهــــای روزمره زندگـــی، سلامت جسمانی، سلامت روحیـ روانــــی و وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی تنظیم گردید. اعتبار محتوا، اعتبار صوری و نیز پایایی آن بررسی و مورد تأیید قرار گرفت. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین مجموع حیطههای چهارگانه بررسی سلامت سالمندان مورد پژوهش ۴۹/۶± ۶۳/۱۰۶ بود که ۹۹ درصد آنها به طور کلی وضعیت سلامت خود را در حد متوسط توصیف نمودند. میانگین نمرات فعالیتهای روزمره زندگی، سلامت جسمانی، سلامت روحیـ روانی و وضعیت اجتماعیـ اقتصــادی به ترتیب؛ ۴± ۷۲/۲۳، ۲۱/۳±۴۰/۲۵، ۷۱/۴ ± ۰۳/۳۴ و۲۰/۴ ± ۷۱/۲۳ بود. بر حسب متغیرهای سن و جنس در مقایسه میانگین نمرات حیطههای فعالیتهای روزمره زندگی و سلامت روحی ـ روانی تفاوت معنــیداری مشاهد شد(۰۵/۰p<).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد، وضعیت سلامت اکثر سالمندان شهر یاسوج در حد متوسط بوده که نیازمند توجه بیش از پیش و حمایت همه جانبه خانواده ها، جامعه و مسئولان عرصه سلامت میباشد.
کوثر مبارکی دیل، وحیده طهماسبی، ابوالقاسم هادی نیا، فرزین هادی نیا،
دوره ۲۷، شماره ۵ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: ویروسSARS-CoV-۲ الگوهای خاصی از تنوع ژنتیکی در ژنوم را بیان میکند. این تغییرات در ویروس و تنوع ژنتیکی آن در جمعیتهای انسانی میتواند انتقال ویروس و شدت بیماری کوویدـ۱۹ را تعیین کند. تنوع ژنتیکی و تفاوتهای ایمنی در جمعیتهای انسانی میتواند، نیروی محرکه در تکامل ویروس و فرار آن از سیستم ایمنی باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات ژنتیکی و راههای فرار ویروس SARS-CoV-۲ از دست پاسخهای ایمنی بود.
روش بررسی: در این مقاله مروری که در سال ۱۴۰۰ در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد، مطالعات منتشر شده در پایگاههای الکترونیکی؛ پاپ مد، ساینس دایرکت، الزویر، اسکوپوس و گوگل اسکولار در خصوص تنوع ژنتیکی ویروسSARS-CoV-۲ و راههای گریز آن از سیستم ایمنی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد، جهشهای مختلفی در انواع ویروسSARS-CoV-۲ مشاهده شده است، تعدادی از این جهشها بر ویژگیهای ویروسی مانند عفونت و شدت بیماری کوویدـ۱۹مؤثر هستند و با توانایی فرار از پاسخهای ایمنی مرتبط بوده و میتوانند منجر به مهار پاسخهای ایمنی ذاتی و اکتسابی شوند.
نتیجهگیری: با شناسایی انواع جهشهای ویروسSARS-CoV-۲ و ارتباط آنها با راههای فرار از سیستم ایمنی میتوان به روشهای درمانی مؤثر و همچنین دستیابی به واکسنهایی با کارایی و اثربخشی بیشتر امیدوار بود.