[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۲۶ نتیجه برای مرادی

سید سیاوش ساعی دهکردی، حسین تاجیک، مهران مرادی ، افشین جعفری دهکردی، سارا قاسمی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده

مقدمه و هدف: رزماری از خانواده نعناع و لیزوزیم به عنوان عامل ضد باکتری طبیعی در میکروب‌شناسی غذا مورد توجه می‌باشند. این مطالعه با هدف شناسایی ترکیبات و بررسی اثرات ضدلیستریایی روغن فرار رزماری به تنهایی و به صورت ترکیب بالیزوزیم جهت ارتقای اثرات ضدلیستریایی دو ماده مذکور و استفاده از نتایج حاصل از این بررسی به منظور تعمیم در مدل‌های غذایی و تبدیل این روش‌های آزمایشگاهی به روش کاربردی در خط تولید مواد غذایی در آینده صورت پذیرفت. مواد وروش‌ها: این یک مطالعه تجربی است که در سال ۱۳۸۸ در دانشگاه ارومیه انجام شد. پس از شناسایی گیاه رزماری، روغن فرار به روش تقطیر با آب استخراج و ترکیبات آن با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی شناسایی گردید. فعالیت ضد باکتریایی روغن فرار علیه لیستریا مونوسیتوژنز به تنهایی و به صورت ترکیبی با لیزوزیم در pH های ۵، ۶ و۷ به روش رقت‌سازی میکروبراث بر اساس تعیین حداقل غلظت بازدارنده در سه بار، تکرار و محاسبه میانگین ارزیابی گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: ۰۵/۹۸ درصد ترکیبات روغن رزماری شناسایی گردید. ترکیبات اصلی شامل؛ آلفاـ پینن، ۱ و ۸ـ سینئول، وربنون، کامفر، بورنئول، ۳ـ اکتانون، کامفن و لینالول بود. ممانعت از رشد روغن رزماری علیه باکتری در ۵=pH بارزتر و حداقل غلظت ممانعت کننده برابر با ۲۲۵ میکروگرم در میلی‌لیتر بود. حداقل غلظت ممانعت کننده در ۵=pH برابر ۶۴۰ میکروگرم در میلی‌لیتر و در۷=pH ممانعتی دیده نشد. لیزوزیم تیمار شده با حرارت ۸۰ درجه سانتی‌گراد در pHمذکور، حداقل غلظت بازدارنده را به ۱۶۰ میکروگرم در میلی‌لیتر تقلیل داد. نتیجه‌گیری: روغن رزماری با ترکیب شیمیایی شناخته شده به تنهایی و به طور ترکیبی با لیزوزیم معمولی و تیمار شده علیه لیستریا مونوسیتوژنز ممانعت کننده می‌باشد. ترکیب لیزوزیم و به خصوص لیزوزیم تیمارشده با روغن رزماری، اثر ضد لیستریایی را افزایش می‌دهد.
مرضیه اکبر زاده، فرشته مرادی، محمد حسین دباغ منش، محمد ابراهیم پارسانژاد، پیمان جعفری،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

مقدمه و هدف: مقاومت به انسولین و هیپرانسولینمی‌به طور شایع در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک وجود دارد. تقریباً۴۰ درصد از خواهران سالم زنان مبتلا دارای فنوتیپ هایپرآندورژنمیا بوده و دارای اختلالات نیز می‌باشند. هدف از این مطالعه بررسی تحمل غیرطبیعی گلوکز و مقاومت به انسولین و بروز دیابت در خانواده زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک بود. مواد و روش‌ها: ایــن مطالعـــه یک پژوهش مورد ـ شــاهدی است که در سال ۱۳۸۷ در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده مبتنی بر هدف از افراد خانواده مبتلایان به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک تعداد ۱۰۷ نفر به عنوان گروه مورد و ۱۰۷ نفر فرد سالم از خانواده‌های غیر مبتلا به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. شاخص توده بدنی و شاخص دور کمر به باسن افراد در هر دو گروه اندازه‌گیری شد. سپس نمونه خون جهت بررسی سطح سرمی‌انسولین، قند خون و تستوسترون گرفته شد. در ادامه شرکت کنندگان ۷۵ گرم گلوکز محلول مصرف نموده و ۲ ساعت بعد مجدداً سطح سرمی ‌قندخون آنها اندازه‌گیری شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری مجذور کای و تی‌ مستقل تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: بین مقاومت به انسولین بر حسب نمایهHOMA، QUICKI و انسولین ناشتا با چاقی و چاقی مرکزی در گروه‌های مورد مطالعه ار تباط معنی داری وجود داشت (۰۵/۰ >p). در دو گروه مورد و شاهد ارتباط معنی‌داری بین چاقی مرکزی و عدم تحمل به گلوکز مشاهده شد(۰۵/۰ >p)). ارتباط معنی‌داری بین چاقی و دیابت تیپ۲ در دو گروه مورد و شاهد وجود داشت(۰۵/۰ >p). نتیجه‌گیری: خانواده افرادمبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک یک گروه پرخطر را تشکیل می‌دهند که باید مقاومت به انسولین در آنها شناسایی شود تا به موقع از بروز و پیشرفت آن جلوگیری گردد.
مهران مرادی، حسین تاجیک، سید مهدی رضوی روحانی، عبدالرسول ارومیه ای، حسن ملکی نژاد، سید سیاوش ساعی دهکردی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده

مقدمه و هدف: فیلم حاوی مواد ضد میکروبی، از انواع بسته‌بندی فعال بوده که به منظور کنترل فساد میکروبی در مواد غذایی استفاده می‌گردد. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات اسانس آویشن شیرازی برروی ویژگی‌های ضد میکروبی، آنتی‌اکسیدانی و رنگ فیلم خوراکی کیتوزان بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی طی سال‌های ۱۳۸۹ـ ۱۳۸۸ در دانشگاه ارومیه انجام شد. در این مطالعه ترکیبات شیمیایی اسانس با روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی‌شناسایی گردید. فیلم کیتوزان حاوی اسانس در غلظت‌های ۰، ۵/۰، ۱ و ۲ درصد، با روش کاستینگ تهیه گردید. در فیلم، میزان فنل کل، خصوصیات آنتی‌اکسیدانی، رنگ و اثرات ضد میکروبی علیه لیستریا منوسیتوژنز، ارزیابی شدند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و گراف پد و آزمون آماری دانکن تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: بیشترین میزان فنل کل مربوط به فیلم حاوی اسانس ۲ و سپس به ترتیب مربوط به فیلم حاوی ۱، ۵/۰ و ۰ درصد اسانس بود. قدرت آنتی‌اکسیدانی فیلم کیتوزان با افزودن اسانس افزایش می‌یابد. این افزایش در اسانس ۱ و ۲ درصد نسبت به گروه کنترل معنی‌دار بود (۰۵/۰p<). مقایسه نتایج شاخص شفافیت، نشان از عدم تغییر معنی‌دار شفافیت فیلم کیتوزان خالی در اثر اضافه کردن اسانس داشت. در حالی که افزودن اسانس به طور معنی‌داری باعث کاهش شاخص زردی فیلم‌ها گردید. نتایج نشان داد که فیلم‌های حاوی اسانس، موجب افزایش معنی‌دار در ویژگی ضد لیستریایی فیلم کیتوزان گردید. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که می‌توان بسته و فیلم فعال کیتوزان، با استفاده از اسانس آویشن شیرازی تهیه نمود. افزودن اسانس، موجب بهبود خصوصیات عملکردی و ضد باکتریایی فیلم می‌گردد.
علی کریمی، محمدتقی مرادی، مجتبی ساعدی، لقمان سلیم زاده، محمود رفیعیان،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه و هدف: در سال‌های اخیر با افزایش سویه‌های مقاوم به دارو در انواع ویروس‌ها، یافتن مواد طبیعی با خواص ضد ویروسی که دارای اثرات جانبی کمتری نیز باشند مورد توجه محققین قرار گرفته است. بلوط گیاهی است که دارای اثرات مختلف درمانی از جمله اثر ضد باکتریایی و قارچی می‌باشد. این مطالعه با هدف تعیین حداقل غلظت کشنده عصاره هیدروالکلی گیاه بلوط روی ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک در کشت سلول کلیه نوزاد هامستر صورت گرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی که در سال ۱۳۸۹ در دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد انجام شد، عصاره هیدروالکلی برگ‌های بلوط به روش خیساندن با اتانول ۷۰ درصد تهیه شد. سلول کلیه نوزاد هامستر در محیط کشت حاوی ۵ درصد سرم جنین گوساله در میکروپلیت‌های ۴۸ خانه‌ای کشت گردید. پس از تعیین غلظت دارای ۵۰ درصد سمیت عصاره بر روی سلول‌های مذکور، اثر ممانعت کنندگی (۵۰ رصد بازدارنده) آن بر تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک در دومرحله جلوگیری از اتصال و تکثیر بعد از اتصال ارزیابی گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون آماری پروبیت تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: در بررسی غلظت دارای ۵۰ درصد سمیت عصاره، تا غلظت ۲۰۰ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر هیچ‌گونه مرگ سلولی مشاهده نگردید. بر اساس آنالیز پروبیت، ۵۰ درصد غلظت بازدارنده عصاره برای مرحله قبل از اتصال ویروس برابر ۰۲/۱ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و برای مرحله تکثیر بعد از اتصال برابر ۲۵۷/۰ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر به دست آمد. بر اساس مدل پروبیت با افزایش غلظت عصاره درصد مهار اثر سیتوپاتیک در هر دو مرحله افزایش یافت(۰۱/۰p<). نتیجه‌گیری: عصاره هیدروالکلی میوه بلوط ضمن سمیت سلولی بسیار پایین، دارای اثر بازدارندگی قابل قبولی بر تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک در کشت سلول می‌باشد، لذا می‌تواند به عنوان یک داروی گیاهی مناسب مورد ارزیابی بیشتری قرار گیرد.
رزاق محمودی، حسین تاجیک، امیر عباس فرشید، علی احسانی، پیمان زارع، مهران مرادی،
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده

زمینه و هدف: با توجه به افزایش مقاومت دارویی میکروارگانیسم‌ها و تمایل به استفاده از نگهدارنده‌های طبیعی، هدف از این مطالعه تعیین ترکیبات شیمیایی و اثرات ضد میکروبی اسانس پونه کوهی علیه استافیلوکوکوس اورئوس بود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی ترکیب‌های شیمیایی اسانس پونه کوهی با استفاده از روش گازکروماتوگرافی متصل به طیف نگار جرمی، فعالیت ضد باکتریایی آن (تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد) علیه استافیلوکوکوس اورئوس به روش میکرودایلوشن و تغییرات مورفولوژی و ساختمان غشاء سلولی این باکتری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی گذاره ارزیابی شدند. داده‌ها با آزمون‌ آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: آنالیز شیمیایی اسانس پونه کوهی منجر به شناسایی ۲۲ ترکیب با مجموع ۳/۹۵ درصد در آن شد. پولگون(۵۴/۳۱درصد)، ۱ـ۸ سینئول(۸۹/۱۵ درصد)، منتوفوران (۸/۱۱ درصد) و سیس ایزو پولگون (۷۴/۹ درصد) ترکیب‌های عمده اسانس را تشکیل می‌دادند. حداقل غلظت ممانعت از رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در محدوده ۷۵ تا ۱۲۰۰ میکروگرم در میلی‌لیتر قرار داشت. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد اسانس پونه کوهی از توان ضد میکروبی بسیار بالایی برخوردار است، بنابراین می‌توان از آن در ترکیب با سایر نگهدارنده‌ها جهت محافظت مواد غذایی در مقابل میکروارگانیسم‌های عامل عفونت و مسمومیت بهره جست.
مرضیه اکبرزاده، زهرا مرادی، نجف زارع، محمد جواد هادیان فرد، اعظم جوکار،
دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۹۰ )
چکیده

زمینه و هدف: انقباض عضلات اسکلتی ثانویه به درد و ترس ممکن است، سبب ایجاد انقباض واکنشی در عضلات کف لگن و سرانجام اختلال در پیشرفت زایمان، نزول و چرخش عضو نمایش جنین شود. هدف از این مطالعه مقایسه تأثیر طب فشاری یک مرحله‌ای در دو نقطه کیسه صفرای ۲۱ و ۶ طحالی بر شدت درد زایمان در زنان نخست‌زا بود. روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی ۱۵۰ زن نخست‌زا انجام شد. زنان به صورت تصادفی به ۳ گروه مساوی شامل؛ طب فشاری کیسه صفرای ۲۱، طب فشاری ۶ طحال و کنترل تقسیم شدند. مداخله در گروه‌های اول و دوم به مدت ۲۰ دقیقه در دیلاتاسیون ۴ـ۳ سانتی‌متر سرویکس انجام شد. شدت درد قبل، بلافاصله، ۳۰ و۶۰ دقیقه بعد از مداخله به وسیله مقیاس دیداری سنجش درد سنجیده شد. داده‌ها با آزمون آماری آنالیز واریانس اندازه‌های تکراری تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: شدت درد قبل از مداخله در سه گروه اختلاف معنی‌داری نداشت، اما بلافاصله، ۳۰ و ۶۰ دقیقه بعد از مداخله در ۲ گروه مداخله در دیلاتاسیون۴ـ۳ سانتی‌متر شدت درد نسبت به گروه کنترل کاهش یافت(۰۰۱/۰p=). بین دو گروه آزمایش اختلاف آماری معنی‌داری مشاهده نشد(۰۵/۰p<) نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که کاربرد طب فشاری در دو نقطه کیسه صفرای ۲۱ و ۶ طحال در کاهش شدت درد مؤثر است.
فردین مرادی منش، حسن احدی، فرهاد جمهری، مهدی رهگذر،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۱ )
چکیده

زمینه و هدف: جراحی و درمان های کمکی موجب مشکلات تن انگاره و درماندگی روان شناختی در زنان جوان مبتلا به سرطان پستان می‌شوند. هدف این مطالعه بررسی رابطه تن انگاره با درماندگی روان شناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان بود. روش بررسی: این مطالعه همبستگی بر روی ۲۹۴ نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند، انجام شد. تن انگاره به وسیله مقیاس تن انگاره (BIS) و درماندگی روان شناختی با فرم کوتاه پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس(DASS-۲۱) ارزیابی شد. داده‌ها با آزمون‌های آماری همبستگی پیرسون و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد، تن انگاره با درماندگی روان شناختی رابطه مثبت و معنی‌داری دارد(۰۰۱/۰p<). هم‌چنین، زنان جوان مبتلا به سرطان پستان نسبت به زنان مسن، مشکلات بیشتری در زمینه تن انگاره و درماندگی روان شناختی دارند(۰۰۱/۰p<). نتیجه‌گیری: نارضایتی از تن انگاره با درماندگی روان شناختی همراه است. همچنین، زنان جوان مشکلات بیشتری در زمینه تن انگاره و درماندگی روان شناختی تجربه می‌کنند.
سهیلا مولایی، دکتر مهدی محبعلی، دکتر اکبر مولایی، دکتر بهناز آخوندی، ذبیح الله زارعی، اسلام مرادی اصل، نگار مدرس صدرانی، زهرا رخشیدن، فاطمه فرجی،
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: با توجه به این فرضیه که انگل‌های لیشمانیا برای فرار از مکانیسم‌های دفاعی سیستم ایمنی میزبان به وسیله آنتی‌ژن‌های گروه خونی ABO پوشیده شده و یا از این آنتی‌ژن‌ها تقلید می‌کنند، هدف این مطالعه تعیین ارتباط گروه‌های خونی با لیشمانیوز احشایی علامت‌دار و بدون علامت ناشی از لیشمانیا اینفانتوم در انسان بود. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی جمعیت مورد مطالعه به۲ گروه به این شرح تقسیم شدند؛ گروه اول شامل ۵۴ نفر از افراد مبتلا به کالا‌آزار (وجود آنتی‌بادی علیه لیشمانیا با عیارهای ۳۲۰۰/۱ و بالاتر به روش TDA همراه با علایم بالینی اختصاصی) و گروه دوم شامل۴۵ نفر از افراد دچار عفونت لیشمانیا اینفانتوم (وجود آنتی‌بادی علیه لیشمانیا با عیارهای ۸۰۰/۱و۱۶۰۰/۱ به روش DAT و فاقد علایم بالینی اختصاصی). این افراد از نظر توزیع گروه‌های۴ گانه خونی ABO، جنس، سن، وجود و عدم وجود علایم بالینی، نوع علایم بالینی، نتایج DAT و پاسخ به درمان با گلوکانتیم مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها با آزمون آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: بیشتر افراد گروه اول دارای گروه خونی A (۳۷ درصد) و کمترین تعداد (۸/۱۲ درصد) مربوط به گروه خونی B بودند. در گروه دوم، بیشترین گروه خونی مربوط به گروه خونی A(۲/۴۲ درصد) و کمترین گروه خونی مربوط به گروه خونی AB(۹/۸ درصد) بود. بین نوع گروه خونی و علایم بالینی ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد(۰۵/۰
گلنار ابتیان، منصور مسجدی، فرید مرادیان، زهرا نیک اقبالیان،
دوره ۱۸، شماره ۸ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: یکی از اهداف کارگذاری کاتتر ورید مرکزی مانیتورینگ مایع درمانی است، ولی کارگذاری این کاتتر می‌تواند همراه با عوارض مختلفی باشد. هدف این مطالعه بررسی اهمیت جایگاه رادیولوژی در تعیین عوارض کارگذاری کاتتر ورید مرکزی بود. معرفی بیمار: خانم ۷۷ ساله، مورد شناخته شده لوسمی لنفوبلاستیک مزمن که به‌دلیل ترومبوز ورید عمقی تحت درمان با وارفارین بوده است و به دلیل پریتونیت کاندید عمل جراحی اورژانس می‌شود. پس از کارگذاری کاتتر ورید مرکزی و دریافت پلاسمای تازه منجمد به منظور اصلاح اختلال انعقادی، به اتاق عمل منتقل می‌شود. یک بار در حین عمل و بار دیگر بلافاصله بعد از ورود به بخش مراقبت‌های ویژه دچار آریتمی بطنی می‌شود. عکس قفسه سینه نشان دهنده هیدروتوراکس یک طرفه شدید است. نتیجه‌گیری: اغلب عوارض کارگذاری کاتتر ورید مرکزی قابل تشخیص با رادیوگرافی قفسه سینه می‌باشد و تشخیص سریع و درمان مناسب این عوارض نجات دهنده می‌باشد. واژه‌های کلیدی: کاتتر ورید مرکزی، هیدروتوراکس، رادیوگرافی
گلناز پراهام۱، محمد مهدی امین، مسعود احتشامی، عبدالمحمد سادات، افشین ابراهیمی، محمد قاسم احتشامی، سامان مرادی،
دوره ۱۸، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: ورود فلزات سنگین به منابع آب از طریق مختلف باعث ایجاد مخاطراتی از قبیل مسمویت و سرطان‌زایی در بدن موجودات زنده می‌شود. هدف این مطالعه تعیین الگوی توزیع غلظت فلزات سنگین در شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر گچساران با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی بود. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی، در تابستان ۱۳۸۹ از ۱۱ نقطه شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر گچساران، نمونه‌برداری به عمل آمد و از نظر غلظت ۱۰ فلز مذکور به روش جفت یون پلاسمایی القایی مورد آزمایش قرار گرفت. داده‌های تحقیق با معیارهای ملی و بین المللی مقایسه گردید. سپس نقشه پراکندگی توزیع غلظت فلزات سنگین در شبکه توزیع آب آشامیدنی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) تهیه گردید. داده‌ها با آزمون آماری کروسکال ـ والیس تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: در تمام نمونه‌ها میانگین غلظت فلزات سنگین آرسنیک ۵۴/۰، کادمیوم ۰۵/۰، روی ۹/۵۵، سرب ۱۸/۰، مس ۸۲/۰، کروم ۶۶/۱، باریم ۳۸، سلنیوم ۵/۰، جیوه ۱/۰ و نقره ۰۵/۰ میکروگرم در لیتر و کمتر از حد استاندارد بود. نتیجه‌گیری: غلظت فلزات سنگین فوق‌الذکر در آب شبکه توزیع شهر گچساران بالاتر از حد استانداردهای ملی و بین‌المللی نبوده و برای مصر ف‌کنندگان خطری در بر نخواهد داشت. واژه‌های کلیدی فلزات سنگین، شبکه توزیع، سامانه اطلاعات جغرافیایی
فرهاد مرادی، اکرم عیدی، پژمان مرتضوی ، سید علی حائری روحانی، شهاب الدین صافی،
دوره ۱۹، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده مقدمه و هدف: منیزیم نقش مهمی‌در ساختار و متابولیسم سلولی دارد. در این تحقیق اثرات آنتی‌اکسیدانی سولفات منیزیم در مقابل استرس اکسیداتیو کبدی ناشی از تتراکلریدکربن مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: در این مطالعه تجربی ۳۶ سر موش صحرایی نر بالغ به ۴ گروه ۹ تایی شامل؛ کنترل، مسموم با تتراکلرید کربن، حیوانات سالم دریافت کننده سولفات منیزیم و حیوانات تیمار شده با دوز ۱۵/۰ گرم بر کیلوگرم سولفات منیزیم که با تزریق درون صفاقی تتراکلرید کربن مسموم شده بودند، تقسیم شدند. در پایان دوره آزمایش، حیوانات با دی‌اتیل‌اتر بی‌هوش و خون‌گیری از سیاهرگ ژگولار انجام گرفت. سپس پارامتر های بیو شیمیایی از قبیل؛ آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، گاماگلوتامیل ترانسفراز و هم‌چنین آنزیم سوپراکسید دیسموتاز حاصل از هموژنایز بافتی مورد سنجش آنزیمی‌قرار گرفتند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: نتایج نشان داد در گروه مسموم شده با تتراکلریدکربن، میزان آنزیم‌های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، گاما گلوتامیل ترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز افزایش معنی‌دار و میزان آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز کاهش معنی‌داری در مقایسه با گروه کنترل سالم را نشان داده است(۰۵/۰p<). در گروه تیمار باسولفات منیزیم و با دوز ۱۵/۰ گرم بر کیلوگرم وزن بدن میزان آنزیم‌های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، گاما گلوتامیل ترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز کاهش معنی‌دار و میزان آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز افزایش معنی‌داری را نسبت به گروه کنترل مسموم نشان داده است(۰۵/۰p<). نتیجه‌گیری: سولفات منیزیم با دارا بودن خاصیت آنتی‌اکسیدانی اثرات اکسیداتیو کبدی ناشی از تتراکلرید کربن را بهبود بخشیده است.
سعید مرادی، فرهاد دریانوش، مریم کوشکی جهرمی، فرزاد کریمی، مهدی محمدی، وحید حدیدی، حمزه یوسفی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: آدیپوکین­ها، سایتوکین­هایی هستند که عمدتاً از بافت چربی ترشح می­شوند، از جمله آن­ها می­توان به امنتین و کمرین اشاره کرد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر هشت هفته تمرین‌های هوازی فزاینده بر سطوح پلاسمایی امنتین و کمرین در موش‌های ماده نژاده اسپراگوداولی بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی۳۵ سر موش دو ماهه، نژاد اسپرگوداولی با میانگین وزنی ۲۰±۲۲۰ به صورت تصادفی به دو گروه کنترل(۱۵ سر) و تمرینی(۱۵ سر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل تمرین‌های هوازی فزاینده بود که ۵ جلسه در هفته و به مدت ۸ هفته اجرا گردید. نمونه­های خونی ۲۴ ساعت پس از انجام آخرین جلسه تمرینی جمع­آوری شد. بعد از هفته هشتم، برای تجزیه‏ و تحلیل داده‌ها از آزمون تی ـ مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده ‏شد.

یافته­ها: تفاوت معنی­دار میان میزان سطح سرمی امنتین(افزایشی، ۰۱۲/۰=p) و سطوح سرمی کمرین(افزایشی، ۰۰۳/۰=p) در موش‌هایی که برنامه تمرینی هوازی فزاینده انجام‏ داده ‏بودند، نسبت‏به گروه کنترل دیده شد، از طرفی ‏دیگر، هیچ‏گونه رابطه­‏ای معنی‌دار، میان سطوح امنتین و کمرین(۰۸/۰=p) مشاهده‏ نشد.

نتیجه­گیری: با توجه تغییرها در سطوح امنتین و کمرین به ‏نظر‏ می‌رسد باید مدت زمان تمرینی بیشتر از هشت هفته باشد و شدت فعالیت ورزشی باید متناسب با سطح آمادگی افراد باشد، چرا که اگر این هماهنگی وجود نداشته ‏باشد، آزمودنی­ها قادر نخواهند بود برنامه­های تمرینی را به ‏طور صحیح انجام ‏دهند.

واژه­های کلیدی:


مژگان شاهمرادی، شیوا خضری، سید میثم ابطحی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: اخیراً نشان داده شده است که  مسیر پیام رسانی در گیرنده‌های نیکوتینیα۷ منجر به ایجاد شرایط ضد التهابی در ماکروفاژها و لنفوسیت‌هایT  می­شود. از طرفی ماکروفاژها و لنفوسیت‌هایT  نقش مهمی‌را در اسکلروز متعدد(MS) بازی می‌کنند. در این مطالعه اثرات درمانی نیکوتین بر روند آنسفالومیلیت خود­ایمن(EAE، مدل تجربی MS) و پاسخ‌های لنفوسیت­های  Tکمکی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

روش بررسی:  در این مطالعه تجربی، آنسفالومیلیت خود­ایمن تجربی به وسیله نخاع هموژنیزه شده خوکچه هندی و ادجوانت کامل فروند در موش‌های صحرایی نژاد ویستار القا شد. سپس رت­ها در دو گروه ۷ سری قرار گرفتند. درمان با نیکوتین (۵/۲ میلی‌گرم بر کیلوگرم روزانه) از زمان بروز علایم درمانگاهی در گروه درمانی(روز۱۲) آغاز گشت. هم‌زمان، گروه شاهد، تنها حلال دارو را با همان برنامه دریافت نمودند. علایم تا زمان کشتار موش‌ها یعنی روز۳۶، روزانه ثبت گردید. میزان تکثیر لنفوسیتی به وسیله آزمون MTT و میزان تولید سایتوکاین‌ها به وسیله ELISA در بین سلول‌های طحالی سنجیده شد. میزان نیتریک اکساید سرم هم به شیوه گریس سنجیده شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های من‌ ویتنی یو و تی دانشجویی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: تجویز نیکوتین در گروه درمان پس از بروز علایم به طور معنی‌داری موجب تخفیف شدت علایم بالینی گشت. هم‌زمان با کاهش سطح نیتریک اکساید سرمی‌، نیکوتین موجب کاهش معنی­دار تولید سایتوکاین پیش التهابی اینترلوکین ۱۷ و IFN-γ شد. سطح سایتوکاین ضد التهابی اینترلوکین ۱۰  تغییر معنی‌داری نیافت. شدت تکثیر لنفوسیتی نیز در موش‌های گروه تیمار نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‌داری یافت.

نتیجه‌گیری: نتایح این مطالعه نشان داد که نیکوتین اثرات تعدیل کننده سیستم ایمنی را دارد و می‌تواند برای کنترل بیماری MS  مورد استفاده قرار گیرد.


سیده خدیجه مرادیانی گیزه رود، فضل اله میردریکوند، نسرین السادات حسینی رمقانی، مهناز مهرابی،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: مادران دارای کودک مبتلا به اختلال لجبازی نافرمانی مشکلات مربوط به سلامت روان از جمله اضطراب، افسردگی و پرخاشگری بیشتری را تجربه می­کنند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر اضطراب، افسردگی و پرخاشگری مادران دارای کودک مبتلا به اختلال لجبازی نافرمانی بود.

روش بررسی: طرح پژوهش حاضر به صورت شبه­آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون ـ پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران دارای دانش­آموز دختر مبتلا به اختلال لجبازی نافرمانی(گروه سنی ۶ تا ۱۲ سال) در دبستان­های ابتدایی شهر نورآباد، بوده است. نمونه­گیری در دو مرحله تصادفی و مبتنی بر هدف انجام شد. بدین منظور۳۴ نفر از مادران دانش‌آموزان دختر مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال لجبازی نافرمانی بعد از نمونه­گیری هدفمند به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه تقسیم شدند. از فهرست رفتاری کودک(فرم گزارش والدین CBCL و فرم معلم TRF) به همراه مصاحبه بالینی به عنوان ابزار غربالگری و از پرسشنامه­های اضطراب و افسردگی بک و پرخاشگری، برای گردآوری داده­ها در دو مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون استفاده شد. برنامه آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهن­آگاهی، به مدت ۸ جلسه ۲ ساعته بر روی گروه آزمایش اعمال گردید. داده­های جمع‌آوری شده با استفاده از شاخص­های آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار)، تحلیل کوواریانس یک متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته­ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهن­آگاهی منجر به تفاوت معنی‌دار آماری (۰۰۱/۰>p) بین مراحل پیش و پس از آزمون در نمره کلی اضطراب، افسردگی و پرخاشگری در گروه آزمایش شد. به این صورت که در مرحله پس­آزمون بعد از کنترل نمرات پیش­آزمون، گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل اضطراب، افسردگی و پرخاشگری کمتری را گزارش نمودند.

نتیجه­گیری: با توجه به اثربخش بودن استفاده از برنامه فرزندپروری مبتنی بر ذهن­آگاهی در کاهش علایم اضطراب، افسردگی و پرخاشگری مادران دارای کودک مبتلا به اختلال لجبازی نافرمانی، آموزش این برنامه در راستای کاهش فشارروانی این گروه از افراد جامعه پیشنهاد می­شود.

 


حمید رضا مرادی، حسن مروتی، مسعود ادیب مرادی، حسین نجف زاده ورزی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( خرداد و تير ۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: پوست به ­طور مداوم در مواجهه با آلودگی­های زیست­محیطی از قبیل  فلزات سنگین )سرب( می­باشد. گیاهان دارویی برای درمان ناراحتی­ها و دردها مورد توجه بشر بوده­اند. جوانه­ گندم یکی از گیاهان داروئی می­باشد که غنی از ویتامین­ها، مواد معدنی و ترکیب‌های آنتی­اکسیدانی قوی می­باشد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عصاره جوانه گندم بر روی ساختار بافتی پوست به دنبال تزریق استات سرب در موش صحرایی بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی ۳۰ سر موش صحرایی در ۶ گروه به­طور تصادفی تقسیم شدند؛ گروه کنترل دریافت کننده سرم فیزیولوژی به مقدار ۱ میلی­لیتر بر کیلوگرم به­صورت داخل صفاقی، گروه دریافت کننده استات سرب با دوز ۲۰ میلی­گرم بر کیلوگرم به­صورت داخل صفاقی، گروه­های دریافت کننده­ی عصاره جوانه گندم با دوز­های ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم                به­صورت گاواژ، گروه­های دریافت کننده سرب ۲۰ میلی­گرم بر کیلوگرم به­صورت داخل صفاقی هم زمان با عصاره جوانه با دوزهای ۱۰۰ یا ۲۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم به­صورت گاواژ. پس از ۵ هفته، نمونه­های پوست ناحیه پشتی و نیز خون برای مطالعه‌های بافت­شناسی و ارزیابی سرم جمع­آوری شدند. نمونه­های سرم برای فعالیت آنتی‌اکسیدانی(AOA) با استفاده از روش فعالیت پاداکسایشی آهن احیا شده(FRAP) و ارزیابی پراکسیداسیون لیپیدها به وسیله اندازه­گیری مالون­دی­آلدئید(MDA) مورد بررسی قرار گرفتند. به روش استاندارد و معمول تهیه مقاطع بافتی برش­هایی به ضخامت ۶ـ۵ میکرومتر تهیه و پس از رنگ­آمیزی­های هماتوکسیلین‌ـ ائوزین، سافرانین و تری­کروماسون با استفاده از لنز دیجیتال داینو لیت و نرم افزار داینو کاپچر۲ مورد مطالعه بافت‌شناسی قرار گرفتند.
 
یافته­ها: سرب موجب کاهش معنی­دار ضخامت کل پوست، لایه­های درم و هیپودرم، تعداد و حداکثر عمق فولیکول­های مو و ضخامت غلاف اپی­درمی ریشه مو در مقایسه با گروه کنترل شد(۰۵/۰ >p). تعداد فولیکول­های مو و غدد سباسه در گروه جوانه گندم ۲۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم به­نسبت گروه کنترل افزایش معنی­دار داشت (۰۰۱/۰>p). جوانه گندم وابسته به دوز هم‌زمان با سرب موجب افزایش معنی­دار ضخامت غلاف اپیدرمی ریشه مو (۰۱/۰ >p) و افزایش غیرمعنی­دار عمق فولیکول­های مو در مقایسه با گروه سرب شد. غلطت MDA در گروه سرب در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی­دار نشان داد(۰۱/۰ >p). غلظت AOA در گروه جوانه ۲۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم در مقایسه با سایر گروه­های مطالعه افزایش معنی­دار داشت (۰۰۱/۰ >p).
 
نتیجه­گیری: یافته­ها نشان داد که سرب دارای اثرات منفی بر ساختار بافتی پوست می­باشد. عصاره جوانه گندم ۲۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم توانست اثرات سمی سرب را مهار نماید و موجب افزایش طراوت و شادابی پوست شود. 
 
 
 
عزت اله قدم پور، نسرین السادات حسینی رمقانی، سیده خدیجه مرادیانی گیزه رود،
دوره ۲۳، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: مدل طرح‌واره­­های هیجانی بر نقش ارزیابی و تفسیر علایم اضطرابی و راهبردهای تنظیم هیجان در اختلالات اضطرابی تأکید زیادی دارد. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی طرح‌واره درمانی هیجانی بر حساسیت اضطرابی و راهبردهای تنظیم هیجان در دانش­آموزان با نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی صورت گرفت.
 
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع شبه­آزمایشی می‌باشد، که به صورت پیش‌آزمون و پس‌آزمون انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر نوجوانان دختر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی ۱۳۹۶ـ۱۳۹۵ در مــــدارس متوسطه شهرستان دلفان بودند. بدین منظور۳۲ نفر از دانش­آموزان دارای نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی به روش غربال­گری انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل تقسیم شدند.  از پرسشنامه­های اضطراب اجتماعی کانور(SPIN) به همراه مصاحبه بالینی به عنوان ابزار غربالگری و از پرسشنامه­های حساسیت اضطرابی(ASI) و تنظیم هیجان(ERQ) برای گردآوری داده­هااستفاده شد. در مرحله بعد افراد گروه آزمایشی در فرآیند اصلی مداخله­ طرح‌واره درمانی هیجانی که طی ۱۰ جلسه­ ۹۰ دقیقه­ای اجرا شد، شرکت نمودند، در حالی که گروه کنترل چنین مداخله­ای را دریافت نکردند. بعد از اتمام جلسه‌های مداخله­ای، هر دو گروه آزمایشی و کنترل در مرحله پس­آزمون مورد سنجش قرار گرفتند. داده­ها با استفاده از آزمون کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: نتایج نشان داد که در گروه آزمایشی در مرحله پس­آزمون در مقایسه با گروه کنترل، میانگین نمرات حساسیت اضطرابی و راهبرد فرونشانی تنظیم هیجان به طور معنی‌داری کاهش (۰۰۱/۰>p) و میانگین نمرات راهبرد ارزیابی مجدد  تنظیم هیجان به طور معنی‌داری افزیش یافته است (۰۰۱/۰>p).
 
نتیجه­گیری: نتایج حاکی از آن است که طرح‌واره­درمانی هیجانی می­تواند به عنوان مداخله­ای مؤثر برای کاهش علایم اختلال اضطراب اجتماعی و بهبود راهبردهای تنظیم هیجان در افراد دارای نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی مورد استفاده قرار گیرند.
 

 
احسان بخشی، محمدرضا نادری، علی مرادی،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: بار کاری ذهنی و استرس شغلی می‌توانند سلامتی و سازگاری شاغلین را در هر سازمانی تهدید کنند و باعث مشکلات و حوادث شغلی شوند. هدف از انجام این مطالعه تعیین و بررسی تأثیر بار کاری ذهنی بر استرس شغلی کارکنان نظام سلامت شهر اسلام‌آباد غرب بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی‌ـ مقطعی که در سال ۱۳۹۶ انجام شد، ۱۵۸ نفر از کارکنان بخش‌های مختلف شبکه بهداشت شهرستان اسلام‌آباد غرب شاغل در بیمارستان‌‌ و مراکز بهداشتی درمانی مورد مطالعه قرارگرفتند.ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه‌های ناسا تی‌ال‌ایکس(NASA- Task Load Index (TLX)) و استرس شغلی HSE بودند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری اسپیرمن،  کروسکال والیس و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار بار کاری ذهنی و استرس شغلی به ترتیب ۰۴/۷۰(۲۲/۱۵) و ۳۵/۳(۴۶/۰) بود. بار کاری ذهنی رابطه معنی‌داری با استرس شغلی نداشت(۰۸/۰=p، ۱۳۱/۰=r).  بین بارکاری و مولفه‌های تقاضا و ارتباط استرس شغلی رابطه معنی‌داری به دست آمد(۰۵/۰>p). هم‌چنین میزان بارکاری ذهنی و استرس شغلی در کارکنان بیمارستان تفاوت معنی‌داری با کارکنان مراکز بهداشتی ـ درمانی نداشت(۰۵/۰<p).
 
نتیجهگیری: با توجه به سطح بالای بار کارذهنی، انجام مداخلاتی به منظور کاهش بار کارذهنی افزایش تعداد شاغلین، تقسیم کار مناسب و استفاده از راهکارهایی مانند غنی‌سازی شغلی در بخش‌های مختلف نظام سلامت توصیه می‌شود.
 
 
 

حسین مرادی، سعیده شادمهری، حسین شیروانی،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه و هدف: آپوپتوز نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی دیابت نوع ۲ دارد. هدف از این تحقیق، تعیین و تأثیر تمرین تناوبی شدید بر بیان ژن شاخص‌های آپوپتوزی در عضله اسکلتی موش‌های دیابتی بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، ۶۰ سر رت نر ویستار با میانگین وزنی۲۰±۲۲۰ گرم به طور تصادفی در ۵ گروه شامل؛ کنترل پایه، کنترل هشت هفته، دیابت، تمرین و دیابت‌ـ تمرین قرار گرفتند. در این مطالعه موش­ها با استفاده از استرپتوزوتوسین به صورت تک دوز۵۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و به صورت درون صفاقی دیابتی شدند. تمرین تناوبی با شدت ۸۵ـ۸۰ درصد اکسیژن مصرفی بیشینه، ۵ روز در هفته و به مدت ۸ هفته اجرا گردید. میزان بیان ژن­های کــــاسپازـ۳ و Bcl۲به روش ریل تام پی‌سی‌ار اندازه­گیری شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: نتایج نشان داد بین میانگین بیان ژن Bcl۲ و کاسپازـ۳ عضله اسکلتی موش­های دیابتی در گروه‌های مختلف تفاوت وجود دارد(۰۰۰۱/۰=p). بیان ژن Bcl۲ عضله اسکلتی در گروه تمرین(۰۰۰۱/۰=p) و تمرین ـ دیابت(۰۴۸/۰=p) نسبت به گروه دیابت به طور معنی‌داری بیشتر بود(۰۰۰۱/۰=p). هم‌چنین بیان ژن کاسپازـ۳ عضله اسکلتی در گروه تمرین و تمرین‌ـ دیابت نسبت به گروه دیابت به طور معنی‌داری کمتر بود(۰۰۰۱/۰=p).
 
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد دیابت با افزایش آپوپتوز عضله اسکلتی همراه است و تمرین تناوبی شدید می‌تواند به تنظیم سطح آپوپتوز در عضله اسکلتی طی دیابت کمک کند، بنابراین پیشنهاد می­شود انجام این تمرینات برای بیماران دیابتی مورد توجه قرار گیرد. 
 
 
حسین رستمی، محی‌الدین فاتحی، آیت اله فتحی، انوشیروان مرادی،
دوره ۲۵، شماره ۰ - ( شماره ۱ ، ویژه نامه کرونا ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: کوویدـ۱۹ ویروس جدیدی است که سیستم ایمنی بدن انسان در برابر آن مصونیت ندارد، این ویروس علاوه بر مشکلات جسمانی، پیامدهای روان­شناختی منفی نیز دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه تاب­آوری، شادکامی‌و سبک زندگی در بیماران مبتلا به کوویدـ۱۹ و افراد سالم انجام شد.
 
روش بررسی: این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی به صورت موردـشاهدی می­باشد، که در سال۱۳۹۹ انجام شد. جامعه­آماری پژوهش تمامی‌بیماران مبتلا به کرونا ویروس بستری شده و مراجعین سالم در بیمارستان الغدیر شهر تبریز در ماه فروردین سال ۱۳۹۹ بود. تعداد ۳۰ نفر از بیماران مبتلا به کوویدـ۱۹بستری شده و ۳۰ نفر افراد سالم از مراجعین به بیمارستان به صورت در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه­های تاب­آوری کانر و دیویدسون، شادکامی‌آکسفورد و سبک زندگی میلر و اسمیت در بین آن­ها اجرا گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و لوین تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: میانگین و انحراف استاندارد نمرات تاب­آوری در بیماران مبتلا به کوویدـ۱۹ برابر۹۰/۷۱±۳۵/۲۲ و در افراد سالم ۷۰/۹۶±۰۲/۱۷، میانگین و انحراف استاندارد نمرات شادکامی‌در بیماران مبتلا به کوویدـ۱۹ برابر ۴۰/۲۱±۸۱/۳ و در افراد سالم ۳۳/۲۳±۸۰/۲ و میانگین و انحراف استاندارد نمرات سبک زندگی در بیماران مبتلا به کوویدـ۱۹ برابر ۵۳/۶۸±۷۸/۹ و در افراد سالم ۴۳/۷۳±۳۶/۹ بود. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که نمرات تاب­آوری، شادکامی‌و سبک زندگی در بین افراد مبتلا به کوویدـ۱۹ کمتر از افراد سالم است(۰۵/۰p<).
 
نتیجه­گیری: با توجه به شیوع و گسترش روز افزون بیماری کرونا بهتر است مسئولین کشور راهکارهای روانشناختی را در جهت افزایش تاب­آوری، شادکامی‌و سبک زندگی سالم در بیماران مبتلا به کوویدـ۱۹ که در معرض آشفتگی­های روانی و هیجانی قرار گرفتند، انجام دهند.
 
 
هاشم جبرائیلی، علیرضا مرادی، مجتبی حبیبی،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه هدف: تکانشگری یکی از مهم‌ترین شاخص‌های رفتاری افرادی با سوء مصرف مواد است که با وجود اهمیت کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است، لذا با توجه به اهمیت بررسی این متغیر، پژوهش حاضر با هدف تعیین و بررسی نقش واسطه‌ای شاخص‌های مصرف مواد در رابطه بین تکانشگری صفت و اختلال در تنظیم هیجانی با تکانشگری حالت در مصرف کنندگان مزمن مت‌آمفتامین انجام شد.
 
روش بررسی: این مطالعه یک پژوهش تحلیلی و مقطعی است و از لحاظ شیوه گردآوری و تحلیل داده­ها به طرح­های همبستگی تعلق دارد. جامعه آماری شامل تمام مردان مصرف کننده مت‌آمفتامین بود که در کمپ‌های ترک اعتیاد شهر تهران اقامت داشتند. از بین این جامعه آماری نمونه‌ای به حجم ۳۰۰ نفر، از طریق روش نمونه‌گیری در دسترس، انتخاب شد و این افراد با استفاده از آزمون نمونه‌گیری اطلاعات، مقیاس دشواری در تنظیم هیجانی و فرم کوتاه مقیاس رفتار تکانشی مورد سنجش قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از آزمون‌ همبستگی و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: یافته‌ها حاکی از آن بود که مدل پیشنهاد شده از برازش مطلوبی با داده‌ها(۰۴/۰= χ۲/df، ۱= CFI، ۱= TLI، ۰۱/۰= SRMR و             ۰۱/۰= RMSEA) برخوردار است. طول مدت مصرف مت‌آمفتامین(۰۵/۰p<، ۱۲/۰=β)، طول مدت پرهیز (۰۱/۰ p<، ۲۸/۰-=β)، دشواری در رفتار هدفمند (۰۵/۰ p<، ۲۰/۰=β)، دشواری در کنترل تکانه (۰۵/۰ p<، ۲۰/۰-=β)و عدم شفافیت هیجانی(۰۵/۰ p<، ۱۸/۰-=β) اثر معنی‌دار مستقیم، دشواری در رفتار هدفمند(۰۵/۰ p<، ۰۵/۰=β)، دشواری در کنترل تکانه(۰۵/۰ p<، ۰۵/۰-=β)، فقدان تأمل(۰۵/۰ p<، ۰۶/۰-=β) و هیجان خواهی(۰۵/۰ p<، ۰۳/۰=β) اثر معنی‌دار غیر مستقیم بر تکانشگری حالت داشتند.
 
 نتیجه‌گیری: ابعاد تکانشگری صفت و اختلال در تنظیم هیجانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر میزان تکانشگری حالت در مصرف کنندگان مت‌آمفتامین تأثیر دارند. طول مدت مصرف مت‌آمفتامین و طول مدت پرهیز نه تنها بر تکانشگری حالت اثر مستقیم دارند بلکه اثر سایر متغیرها بر این متغیر را نیز میانجیگری می‌کنند.
 
 

صفحه 1 از 2    
اولین
قبلی
۱
 

ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.2 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4704