تعیین ارتباط دریافت مواد و گروههای غذایی با سرطان مثانه
|
سیده فائزه میرصفای مقدم1، مرتضی عبدالهی1، آناهیتا هوشیار راد1 |
1- انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران، ایران |
|
چکیده: (5618 مشاهده) |
زمینه و هدف: سرطان مثانه دومین سرطان شایع دستگاه ادراریـ تناسلی در جهان و سومین سرطان شایع در مردان ایرانی میباشد. با وجود گستردگی سرطان مثانه در ایران، تاکنون مطالعهای به بررسی رابطه عوامل تغذیهای با این سرطان نپرداخته است. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط عوامل تغذیهای با سرطان مثانه بود.
روش بررسی: این مطالعه موردـ شاهدی بر روی 55 بیمار مبتلا به سرطان مثانه و 110 بیمار فاقد سرطان به عنوان گروه شاهد انجام شد. دریافتهای غذایی معمول افراد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی شد. جهت بررسی ارتباط اقلام غذایی مصرفی و سرطان مثانه، افراد مورد مطالعه برمبنای سهکهای اقلام غذایی مصرفی طبقهبندی شدند. نسبت شانس برای هر سهک محاسبه و سهک اول گروههای غذایی دریافتی به عنوان گروه مرجع در نظر گرفته شد.
یافتهها: بین گروههای غذایی کرهحیوانی (نسبت شانس 76/19)، چربیها (نسبت شانس 92/12)، چیپسوپفک (نسبت شانس 1/8)، گوشت احشاء (نسبت شانس 47/5)، گوشتهای فرآوریشده (نسبت شانس 34/5) و شیرینیها (نسبت شانس 62/3) با خطر ابتلا به سرطان مثانه ارتباط یافت شد. ارتباط معکوس بین مصرف لبنیات کمچرب (نسبت شانس 31/0)، ماست (نسبت شانس 14/0)، ماهی(نسبت شانس13/0) و سایر میوهها (نسبت شانس 13/0) با خطر ابتلا به سرطان مشاهده شد.
نتیجهگیری: دریافت منابع حیوانی و منابع حاوی چربی اشباع با افزایش خطر سرطان مثانه ارتباط دارد. اثر محافظتی روغن زیتون، برخی سبزیها، میوهها، لبنیات کمچرب و تخمیر شده بر کاهش خطر سرطان مثانه مشاهده شد.
واژههای کلیدی: سرطان مثانه، عوامل تغذیهای، اقلام غذایی، گروههای غذایی |
|
واژههای کلیدی: سرطان مثانه، عوامل تغذیهای، اقلام غذایی، گروههای غذایی |
|
متن کامل [PDF 210 kb]
(1406 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/11/7 | پذیرش: 1393/11/7 | انتشار: 1393/11/7
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|