[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 29، شماره 1 - ( 1-1403 ) ::
جلد 29 شماره 1 صفحات 66-50 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره هیدرواتانولی رزماری(Rosmarinus officinalis L.) و کاربرد آن در شیر پاستوریزه
زهرا ایزدی1 ، علیرضا ترابی2
1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، مجتمع آموزش عالی نهاوند، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، armaghan_iza_2004@yahoo.com
2- گروه نورولوژی، بیمارستان بعثت، همدان، ایران
چکیده:   (1415 مشاهده)
زمینه و هدف: شیر، فرآورده لبنی است که به آلودگی به وسیله میکروارگانیسم­های بیماری­زا و فسادزا حساس است. یکی از راه­های کنترل رشد این باکتری­ها، استفاده از نگهدارنده­هـا و ترکیبـات ضـدمیکروبـی است. با توجه به نگرانی‌های عمومی در خصوص عوارض نگهدارنده­های شیمیایی، تمایل به مـصرف محصولاتی است که از نگهدارنده طبیعی استفاده شـده اسـت. محصولات طبیعی فرصت­های نامحدودی برای مواد افزودنی جدید و مناسب فراهم می­کند. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره هیدرواتانولی رزماری(Rosmarinus officinalis L.) و کاربرد آن در شیر پاستوریزه بود.

روش بررسی: این یک مطالعه تجربی می‌باشد که در سال 1401 در مجتمع آموزش عالی نهاوند انجام گرفت. سنجش میزان ترکیبات فنولی عصاره با روش فولین ﺳـﯿﻮﮐﺎﻟﺘﻮ انجام شد، ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ آنتی­اکسیدانی ﻏﻠﻈﺖ­ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻋﺼﺎره نیز ﺑﺎ آزﻣﻮن ﻣﻬﺎر رادیﮑﺎلﻫﺎی آزاد دی‌ﻓﻨﯿﻞ‌ﭘﯿﮑﺮیﻞ ﻫﯿﺪرازیﻞ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﺎ آﻧﺘﯽ­اﮐﺴﯿﺪان ﺳﻨﺘﺰی ﺑﻮﺗﯿﻞ ﻫﯿﺪروﮐﺴﯽ آنیزول مقایسه شد. اثر ضدمیکروبی عصاره رزماری روی باکتری­های مذکور به روش چاهک در آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی تعیین شد. دادهای جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون­های آماری چند دامنه­ای دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: مقدار فنول اندازه­گیری شده عصاره این گیاه برابر 35/0±47/96 میلی­گرم اسید گالیک در گرم عصاره بود. عصاره رزماری بیشترین تأاثیر را بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس داشت. محدوده حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی این گیاه بین             50/12ـ5 میلی­گرم بر میلی­لیتر بسته به نوع باکتری(گرم مثبت یا گرم منفی) متفاوت بود. هم‌چنین تیمار شیر با غلظت 5/0 درصد، ضمن داشتن خصوصیات حسی قابل قبول، به­ طور معنی­داری جمعیت میکروبی پایین­تر و زمان ماندگاری طولانی­تری در مقایسه با نمونه شاهد داشت.
 
نتیجه­گیری: با توجه به این که عصاره هیدرواتانولی رزماری تأثیر بسزایی بر جلوگیری از رشد میکروارگانیسم­های بیماری­زا و عامل فساد دارد، در نتیجه می­توان از این عصاره به عنوان یک آنتی­بیوتیک طبیعی در شیر استفاده نمود.


 
واژه‌های کلیدی: باکتری­های گرم مثبت و گرم منفی، رزماری، پتانسیل آنتی­اکسیدانی، فنول، هاله عدم رشد
متن کامل [PDF 515 kb]   (308 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1402/4/6 | پذیرش: 1402/10/6 | انتشار: 1402/10/23
فهرست منابع
1. Torkar KG, Teger SG. The microbiological quality of raw milk after introducing the two day's milk collecting system. Acta Agric Slov 2008; 92(1): 61-74. [DOI:10.14720/aas.2008.92.1.15090]
2. Guler S, Seker M. The effect of cinnamon and guar gum on bacillus cereus population in milk. J Food Proc and Preser 2009; 33: 415-26. [DOI:10.1111/j.1745-4549.2009.00417.x]
3. Moradi M, Hassani A, Sefidkon F, Maroofi H. Chemical composition of leaves and flowers essential oil of Origanum vulgare ssp. gracile growing wild in Iran. J Essent Oil Bear Plants 2015; 18(1): 242-7. [DOI:10.1080/0972060X.2014.884780]
4. Cheraghali F, Mirmoghtadaie L, ShojaeeAliabadi S, Hosseini SM. A comprative study of antimicrobial and antioxidant properties of Walnut Green Husk aqueous extract before and after microencapsulation. Iran J Nutri Sci Food Technol 2016; 11(2): 113-24.
5. Mahmodi R, Tajik H, Farshid AA, Ehsani A, Zaree P, Moradi M. Phytochemical properties of Mentha longifolia L. essential oil and its antimicrobial effects on Staphylococcus aureus. Med Sci J 2011; 16(5): 400-12.
6. Ayoughi F, Marzegar M, Sahari M, Naghdibadi H. Chemical compositions of essential oils of Artemisia dracunculus L. and endemic Matricaria chamomilla L. and an evaluation of their antioxidative effects. J Agri Sci Technol 2010; 13: 79-88.
7. Alizadeh Behbahani B, Tabatabaei Yazdi F, Shahidi F, Mohebbi M, Zanganeh H. Investigation of the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the aqueous and ethanolic Avicennia marina extracts on gram positive and gram negative bacteria "in‎vitro".‎ Sadra‎ Med‎ Sci‎ J ‎2014; 2(2): 123-34.
8. Malo C, Gil L, Cano R, Martínez F, Galé I. Antioxidant effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) on boar epididymal spermatozoa during cryopreservation. Theriogenology 2011; 75(9): 1735-41. [DOI:10.1016/j.theriogenology.2011.01.013] [PMID]
9. Gao, M, Feng L, Jiang T, Zhu J, Fu L, Yuan D, Li J. The use of rosemary extract in combination with nisin to extend the shelf life of pompano (Trachinotus ovatus) fillet during chilled storage. Food Control 2014; 37: 1-8. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.06.055 [DOI:10.1016/j.foodcont.2013.09.010]
10. Jiang Y, Wu N, Fu YJ, Wang W, Luo M, Zhao CJ, et al. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Rosemary. Environ Toxicol Pharmacol 2011; 32(1): 63-68. [DOI:10.1016/j.etap.2011.03.011] [PMID]
11. Hassan FAS, Bazaid S, Ali EF. Effect of deficit irrigation on growth, yield and volatile oil content on Rosmarinus officinalis L. plant. J Med Plants Stud 2013; 1(3): 12-21.
12. Ohlsson E. Minimal processing technologies in the food industry. CRC press wood hed publishing limited. Cambridge England 2000; 141-60.
13. Nieto G, Ros G, Castillo J. Antioxidant and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus officinalis, L.): A Review. Medicines 2018; 5(3): 98-9. [DOI:10.3390/medicines5030098] [PMID] []
14. Sahraian B, Naghipoor F, Tabatabaei Yazdi F. Study and comparision the effects of water and methanol extracts of mint, rosemary and lavandula on Escherichia coli and Bacillus cereus growth. JFST 2013; 14(4): 1-6.
15. Tabatabaei Yazdi F, AlizadeBehbahani B, HeidariSureshjani M. The comparison of antimicrobial effects of Chevil (Ferulago angulata) extract with a variety of common therapeutic antibiotics in vitro. J Arak Uni Med Sci 2014; 17 (3): 35-46.
16. Tahami F, Basiri A, Ghiasi Tarzi B, Mahasti P. The effect of Foenicalum vulgare essence on the stability of sunflower oil. J Food Sci Nut 2013; 3(10): 71-8.
17. Alizadeh Behbahani B, Shahidi F, Tabatabaei Yazdi F, Mortazavi SA, Mohebbi M. Antioxidant activity and antimicrobial effect of tarragon (Artemisia dracunculus) extract and chemical composition of its essential oil. J Food Me:::as char:::act 2017; 11: 847-63. [DOI:10.1007/s11694-016-9456-3]
18. Nakajima JI, Tanaka I, Seo S, Yamazaki M, Saito K. LC/PDA/ESI- MS profiling and radical scavenging activity of anthocyanins in various berries. J Biomed Biotechnol 2004; 5: 241-7. [DOI:10.1155/S1110724304404045] [PMID] []
19. Maisuthisakul P, Suttajit M, Pongsawatmanit R. Assessment of phenolic content and free radical-scavenging capacity of some Thai indigenous plants. Food Chem 2007; 100(4): 1409-18. [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.11.032]
20. Barzegar H, Alizadeh Behbahani B, Mehrnia MA. Quality retention and shelf life extension of fresh beef using Lepidium sativum seed mucilage-based edible coating containing Heracleum lasiopetalum essential oil: an experimental and modeling study. Food Sci Biotechnol 2020; 29: 717-28. [DOI:10.1007/s10068-019-00715-4] [PMID] []
21. Barzegar H, Mehrnia MA, Alizadeh Behbahani B. Determination of the chemical composition, antioxidant activity and the antimicrobial effect of Heracleum Lasiopetalum on infection and food poisoning microorganisms. J Appl Microbiol Food Indust 2018; 4(4): 15-28.
22. Oguntibeju OO. Hypoglycaemic and antidiabetic activity of selected African medicinal plants. Int J Physiol Pathophysiol Pharmacol 2019; 11(6): 224-37.
23. Bajera T, Silha D, Ventura K, Bajerov P. Composition and antimicrobial activity of the essential oil, distilled aromatic water and herbal infusion from Epilobium parviflorum Schreb. Ind Crops Prod 2017; 100: 95-105. [DOI:10.1016/j.indcrop.2017.02.016]
24. Tabatabaei Yazdi F, AlizadeBehbahani B, Mortazavi A. Investigating the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of the Lavandula stoechas L. and Rosmarinus officinalis L. extracts on pathogen bacterias "in vitro". J Paramed Sci 2014; 5(2): 91-101.
25. Adesokan, I, Abiola O, Ogundiya M. Influence of ginger on sensory properties and shelflife of ogi, a Nigerian traditional fermented food. Afri J Biotechnol 2010; 9(12): 1803-7. [DOI:10.5897/AJB10.1147]
26. Abid H, Ali J, Waqas M, Anwar Y, Ullah J. Microbial quality assessment study of branded and unbranded milk sold in Peshawar City, Pakistan. Pakistan J Nut 2009; 8(5): 704-9. [DOI:10.3923/pjn.2009.704.709]
27. Krumov K, Ivanov G, Slavchev A, Nenov, N. Improving the processed cheese quality by the addition of natural spice extracts. Adv J Food Sci Technol 2010; 2(6): 335-9.
28. Reyes Jurado F, Cervantes Rincón T, Bach H, López Malo A, Palou E. Antimicrobial activity of Mexican oregano (Lippia berlandieri), thyme (Thymus vulgaris), and mustard (Brassica nigra) essential oils in gaseous phase. Ind Crops Prod. 2019; 131: 90-95. [DOI:10.1016/j.indcrop.2019.01.036]
29. Hojjati M, Alizadeh Behbahani B. Evaluation of the effect of aqueous and methanolic extraction methods on the antioxidant and antimicrobial characteristics of Allium jesdianum extract: in vitro study. IFSTRJ 2020; 17 (1): 83-91.
30. Noshad M, Alizadeh Behbahani B, Dehghani S. Improving oxidative and microbial stability of beef by using a bioactive edible coating obtained from Barhang-eSagheerseed mucilage and loaded with Avishan-e-Baghi. Food Sci Technol 2020; 17(4): 1-13.
31. Hsouna AB, Trigui M, Culioli G, Blache Y, Jaoua S. Antioxidant constituents from Lawsonia inermis leaves: Isolation, structure elucidation and antioxidative capacity. Food Chem 2011; 125(1): 193-200. [DOI:10.1016/j.foodchem.2010.08.060]
32. Sanchez-Marzo N, Lozano-Sanches J, Cadiz-Gurrea M, Herranz-Lopez M, Micol V, Segura-Carretero A. Relationships Between Chemical Structure and Antioxidant Activity of Isolated Phytocompounds from Lemon Verbena. Antioxidants 2019; 324: 1-20. [DOI:10.3390/antiox8080324] [PMID] []
33. Ebrahimi Hemmati Kaykha M, Jooyandeh H, Alizadeh Behbahani B, Noshad M. Identification of chemical compounds, antioxidant activity, total phenolic and flavonoid contents and cytotoxicity effect of Rosmarinus officinalis essential oil. IFSTRJ 2022; 18(4): 469-82.
34. Shahidi F, Yazdi FT, Roshanak S, Behbahani BA, Norouzi N, Vasiee A. Antimicrobial activity of Lepidium draba extract on some pathogenic microorganisms "in vitro". IJIDTM 2019; 24(85): 1-9.
35. Martinez L, Castillo J, Ros G, Nieto G. Antioxidant and antimicrobial activity of rosemary, pomegranate and olive extracts in fish patties. Antioxidants 2019; 8(4): 86-91. [DOI:10.3390/antiox8040086] [PMID] []
36. Valkova V, Duranova H, Galovicova L, Vukovic N, Vukic M, Kacaniova M. In vitro antimicrobial activity of lavender, mint, and rosemary essential oils and the effect of their vapours on growth of Penicillium spp. in a bread model system. Molecules 2021; 26(13): 3859-65. [DOI:10.3390/molecules26133859] [PMID] []
37. Sakar EH, Zeroual A, Kasrati A, Gharby S. Combined effects of domestication and extraction technique on essential oil yield, chemical profiling, and antioxidant and antimicrobial activities of rosemary (Rosmarinus officinalis L.). J Food Biochem 2023; 20: 1-13. [DOI:10.1155/2023/6308773]
38. Negi P, Jayaprakasha G, Jena B. Antioxidant and antimutagenic activities of pomegranate peel extracts. Food Chem 2003; 80(3): 393-7. [DOI:10.1016/S0308-8146(02)00279-0]
39. Ahmady-asbchin S, Mostafapourrami MJ, Rajaee Maleki S. The in vitro inhibitory effects of the rosemary essential oil on some gram positive and negative bacteria. IUMS 2016; 24(2): 80-9. [DOI:10.18869/acadpub.sjimu.24.2.80]
40. Noorbakhsh A, Shakerian A, Hojatoleslami M. Comparison of the effect of essential oil and powder of aqueous extract of Marzeh bakhtiari plant in preventing staphylococcus aureus growth in cream cheese. 2015. 23rd NaƟonal Congress of Food Science and Technology of Iran, Quchan, Islamic Azad University, Quchan Branch.
41. Razmjoo M, Khaki P, Faghih Nasiri M, Rezaei K. Possibility study of multilayer encapsulation by external gelation procedure on the survival of probiotic bacteria undergoing orange juice pasteurization. Iran J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (1): 59-66.
42. Smith P, Stewart J, Fyfe L. The poten tial appliction of plant essential oils as natrural food preservatives in soft cheese. Food Microbiol 2001; 8: 463 - 70. [DOI:10.1006/fmic.2001.0415]
43. Ghaleh Mosiyani Z, Pourahmad R, Rajaei P. Investigation of the effect of hop (Hyssoupus officinalis L.) and hyssop (Humulus lupulus L.) ethanolic extracts on the prevention of Staphylococcus aureus growth in doogh. J Food Technol Nutr 2019; 16(3): 45-58.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Izadi Z, Torabi A. Antioxidant and Antimicrobial Properties of Hydro-Ethanolic Extract of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and its Application in Pasteurized Milk. armaghanj 2024; 29 (1) :50-66
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3499-fa.html

ایزدی زهرا، ترابی علیرضا. بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره هیدرواتانولی رزماری(Rosmarinus officinalis L.) و کاربرد آن در شیر پاستوریزه. ارمغان دانش. 1403; 29 (1) :50-66

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3499-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 1 - ( 1-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4710